Lärdomar att dra

Av admin
Örebronyheter
16 Mar 2014
1867 Läsningar

För en tid sedan hamnade det avloppsvatten (bajsvatten) i vattenreservoaren i vattentornet Svampen i Örebro. En söndagsmorgon gick larmet ut till kommuninvånarna som kunde vara drabbade. På sociala medier hjälpte enskilda medborgare till att sprida budskapet – att inte dricka vattnet ur kranan utan att koka det innan.

Lyckligtvis hann det aldrig resultera i insjuknade personer men det var näst intill hysteri något dygn innan läget hade klarnat. Kom då larmet i tid? När började det orena avloppsvattnet rinna ner i dricksvattnet och när upptäcktes det att dricksvattnet var förorenat? Det får vi sannolikt aldrig svaret på.

Det som hände ger oss en viktig lärdom, hur sårbart vårt samhälle är. Lite bakterier eller gift i dricksvattnet och det kan ge mycket allvarliga konsekvenser. Att säkerställa system som upptäcker problem i dricksvattnet omedelbart och ett system för att larma medborgarna är en nödvändighet.

Hur många hade druckit av kranvattnet efter det att bakterierna hade noterats tills dess att de fick reda på att vattnet inte skulle drickas. Och vad hade hänt om det hade hunnit ut mer farliga bakterier i systemet?

Kommentera inlägget:

kommentarer