Bä bä vita lamm, har du någon ull?

Av admin
Kultur
21 Feb 2014
5251 Läsningar

Pia Nordlund – Intresse sömnad

Bä bä vita lamm, har du någon ull? Ullen finns hemma hos Pia Nordlund i Örebro – Jag tycker om att jobba med naturmaterial och kokt ull har så fin råkant, som aldrig blir likadan på flera tyger. Det ger liv och struktur åt tyget, säger Pia.

Jag har flera gånger sett den fina, vita ullkappan som hänger på Anderssons Begravningsbyrå, på Norr i Örebro. Den stoltserar så vackert där i ett av skyltfönstren. Full med små spetsar och broderade ord, som inte syns förrän man tittar nära. Efter en pratstund så fick jag namn på sömmerskan – Pia Nordlund.

Pia arbetar som beroendebehandlare, med missbruksvård på Malingsbo (tidigare Grindstugan), och stor del av fritiden ägnas åt sömnad av olika slag. – Det är en bra terapi för mig, en bra kontrast och balans till arbetet, säger Pia. I början av 70-talet gick Pia 2-årig beklädnadslinje på gymnasienivå i Södertälje. Det var tänkt ytterligare studier i Stockholm, men lusten fanns inte riktigt, samtidigt som det skulle bli långa resor. Hon valde att börja jobba istället. Det blev jobb inom äldreomsorg och barnomsorg och med tiden även egna barn. I början av 90-talet började Pia jobba med missbruk och har även utbildat sig till alkohol- och drogrådgivare. Sedan -93 har Pia jobbat och bott i Örebro.

Hon syr allt möjligt i alla material, både till sig själv och på beställningar som hon får in. Hon har ofta någon beställning på gång. I vissa beställningar diskuteras och provas mönstret fram och i vissa är kunden helt på det klara med hur plagget ska se ut. I genomsnitt syr Pia 8 timmar i veckan, ibland mer ibland mindre. Mycket av tiden läggs dock på ullsömnad. Det var för ca 7-8 år sedan som Pia kom i kontakt med den kokta ullen.

– Jag tycker om att jobba med naturmaterial och kokt ull har så fin råkant, som aldrig blir likadan på flera tyger. Det ger liv och struktur åt tyget, säger Pia.

 125

Det som händer med ullen när den valkas eller tovas ihop är att epidermisfjällen som finns på ullfibern öppnar sig. När man sedan bearbetar ullen hakar fjällen i varandra, och det skapas en vacker kant.

Tyget framställs genom att ullen vävs ihop innan det kokas och krymps. Plaggen som sys av kokt ull blir väldigt lätta och mjuka att bära. Pia köper in den kokta ullen på metervara, men även som stuvbitar. Det är först när tyget ligger på bordet, som idén till vad det ska bli kommer.

– Jag ser på kanterna och hur mycket tyg jag har, och sen så bara blir det, säger Pia. Tillfällena ger mer, än att jag går och tänker på det hela tiden. Ofta dekorerar Pia plaggen med spets, ibland ett spetsband eller en bit av en virkad spetsduk.

–Det kan vara både arvegods och sådant som köpts in på marknader och loppisar, säger Pia.

För några år sedan skulle Pia hålla en föreläsning, inför väldigt många människor och var rätt så nervös och kände att hon behövde stärka sig. Till föreläsningen hade hon sytt sig en svart tröja, och tänkte

– Till detta behöver jag lite extra mod. Hon broderade då in ordet ”MOD” i svanken. Nu har jag mod och jag klarar det här! var hennes tanke. Tröjan finns fortfarande kvar och Pia har använt den vid flera tillfällen. Till en utställning på Örebro slott, där det var Pia med sömnad, en keramiker och en akvarellist som ställde ut, sydde Pia upp 4 stycken vita kappor. Dessa tillsammans med en del andra plagg utgjorde hennes del av utställningen. Även på dessa vackra kappor finns det broderade ord. En av dessa står nu alltså hos Anderssons Begravningsbyrå.

Ullkappa vit

 

Pia har också blivit kontaktad och efterfrågad att vara med vid andra utställningar.

Vid Rädda Barnens Modevisning har Pia varit med två gånger. Sist deltog hon med 12 uppsättningar kläder, som visas upp vid olika ingångar med hjälp av tre modeller. Kläderna är då uppsydda att passa just dessa modeller. Även andra utställare är med på Modevisningen och syftet har varit att samla in pengar till Rädda Barnen. Utställarna skänker några av sina verk till Rädda Barnen, och som då ingått som vinster i lotterier.   

Pia har också sytt bårtäcken till kyrkogårdsförvaltningen på Norra kyrkogården. Hennes bårtäcken finns också i Vikersviks kyrka och i Järnboås kyrka. Bårtäcket används att lägga över kistan vid begravningar. Pia syr bårtäckena för hand och använder helst ull och lin för att få en varm och god känsla. Färgerna bestäms tillsammans med beställaren. Det är inte alla kyrkor som använder detta, men Pia syr gärna flera, så det är bara att inkomma med sin beställning.

Bartacken

 Helgen, 1-2 februari var Pia med på Vinterspår i Lindesberg. En konstrunda där konstnärer och konsthantverkare visar upp sina verk, i egna ateljeer eller hos andra. I år var det tredje gången som Pia var med. På somrarna har de också evenemang Lindesberg, som Pia brukar vara med på. Det allra största varje år är Ljusspår, som genomförs i Nora första helgen i september. I år blir det tolfte året för Ljusspår.

Smabilder ull

Se mer av Pias fina kläder på www.pianordlund.se

Kommentera inlägget:

kommentarer