Boktips – Sagan om isfolket, Trollbunden

Av admin
Bokrecensioner
13 Mar 2014
4076 Läsningar

Sagan om Isfolket, Trollbunden

Romanen, Trollbunden, skriven av Margit Sandemo, är den första delen i den utsträckta bokserien Sagan om Isfolket som utspelar sig i 47 böcker.

Trollbunden utspelar sig på 1500-talet i Trondheim, Norge och börjar med att Silje Angrimsdotter går ensam på Trondheims gator efter att hennes familj dött av pesten. På sin väg mot en likbål för att söka värme, finner hon en liten flicka gråtande vid sin mammas döda kropp och ett spädbarn som blivit utlagt i skogen för att dö. Hon tar hand om barnen, kallar den lille för Dag och flickan för Sol. I skogen vid likbålen stöter hon på en djurisk man som ber om hennes hjälp att rädda en ung stilig man som är på väg att bli avrättad. Som tack för hennes hjälp fann den djuriske mannen en plats för henne och barnen att bo. Men de stöter snart på problem och Silje tvingas fly från gården.

Silje är en ung flicka på endast sjutton år, som, trots att hon endast är en bondeflicka, talar hon ett aningen finare språk som gör alla imponerade och nyfikna. Efter att ha träffat den djuriske mannen, och den man hon räddat, inser hon snart att hon är dragen till dem båda och det tar inte lång tid innan drömmar väcker kvinnan inom henne.

Författaren använder skrivspråk, men försöker, och lyckas, använda ord som kunde passa in på 1500-talet. Vilket förstärker känslan av man får när man läser boken. Men trots att det är vissa ord, som inte används idag, är det lätt att hänga med och förstå.

Jag vet inte vilket budskap Margit Sandemo vill ge med sin bok, men när jag läser Trollbunden får jag känslan av att man inte ska döma någon utifrån deras utseende eller namn, utan deras handlingar. Det är min personliga tolkning.
Personlig är jag fast i den här boken, men nu är det dags för nästa. Trots att det inte händer saker hela tiden, händer det alltid något. Det är svårt att förklara, men man vill inte sluta läsa, trots att man inte längre kan hålla ögonen öppna. Därför rekommenderar jag starkt denna bok till alla ni där ute som älskar spännande läsning, den passar även för er som föredrar lite lättlästa böcker. 255 sidor, 14 kapitel av väl synlig text, känslor och spänning.

Isabell Blöhse

 

Kommentera inlägget:

kommentarer