Äldre pappa ger barnet kraftigt ökad risk att drabbas av psykisk sjukdom

Av admin
Nyheter
27 Feb 2014
4692 Läsningar

I dagens morgonnyheter (SVT) presenterades resultatet av ett omfattande forskningsarbete. Enligt forskningsresultatet lider barn till äldre pappor en kraftigt ökad risk att få en psykisk sjukdom eller psykiska besvär. Resultatet visar bland annat att det är 13 gånger högre risk att drabbas av ADHD om man är barn till en äldre pappa. Risken att barnet drabbas av en Bipolär sjukdom är hela 25 gånger högre om pappan är 45 år än om fadern är i 24-årsåldern när barnet föds.

ADHD 540x250 px

Detta är sannolikt chockerande för de flesta, och något som tidigare varit okänt. Samtidigt borde resultatet av forskningsrapporten skapa mer nya frågeställningar än svar. Varför är det så? Är det av rent biologisk anledning, d v s mannens biologiska arvsanlag som är orsaken till den ökade risken. Hur stor del har den sociala miljön i att psykisk sjukdom utvecklas. Har en äldre pappa sämre förutsättningar att vara pappa, bara utifrån sin ålder? Hur ökad risk är det om pappan själv lider av någon psykisk sjukdom? I en så omfattande undersökning borde väl detta också kunnat belysas, eller?

Och den känsligaste frågan av alla: Hur ska vi nu agera med anledning av resultatet?

Vad tycker du, som läser detta, kommentera gärna.

Kommentera inlägget:

kommentarer