Sverige förlorar egna uppfinningar

Av admin
Nyheter
30 Mar 2014
3608 Läsningar

I lördagens P4 Extra medverkade Mariann Eriksson, marknadschef på WWF i Sverige. Programpunkten handlade om ”Earth Hour”, en symbolisk timme där alla uppmanas att spara el, till exempel genom att släcka belysningen.

Det diskuterades  huruvida Earth Hour har någon effekt, om det är en bra symbolhandling o.s.v. I bruset av allt som sades berättade Mariann Eriksson att det fanns exempel på massor av uppfinningar om energibesparing m.m. som försvann ut ur Sverige. Hon antydde att vi i Sverige missar massor med möjligheter att bli framgångsrika och till och med världsledande inom detta område. Nu är det istället andra aktörer/nationer som förverkligar eller ”dödar” dessa innovationer. Detta var inget som programledaren tog notis om och ställde frågor om. Mariann fortsatt inte heller diskussionen kring detta, det i mitt tycke mest intressanta i den intervju/diskussion som tydligen mer skulle handla om företeelsen Earth Hour.

Återigen ett inslag i ett aktualitetsprogram som ger mer frågeställningar än svar. Det blir liksom bara ett enda stort tomrum efter inslaget. Det som var riktigt intressant och som bara brusade förbi i diskussionen kvarstår därför som ett riktigt köttben att ta tag i.

Är det så att det i Sverige forskas fram/uppfinns ny teknik, metoder eller produkter som sedan kommersialiseras av andra? Är det kanske även så att svenska uppfinningar köps/stjäls och sedan ”dödas” för att de inte ska konkurrera ut andra nuvarande lösningar?

Kommentera inlägget:

kommentarer