Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Av admin
Bokrecensioner
3 Jan 2014
1878 Läsningar

Av Jonas Jonasson

Hundraåringen

Allan Karlsson ska fylla 100 år. Pigg och med utmärkt hälsa, bara hans knän som
värker lite då och då, kanske på grund av den flera månader långa vandringen genom Himalaya. Ålderdomshemmet där han bor har arrangerat en stor fest till hans ära. Kommunalrådet och lokaltidningen kommer att vara där. Alla de andra gamlingarna och hela personalstyrkan, med folkilskna syster Alice i spetsen. Allan har inte alls någon lust med att bli uppvaktad, utan klättrar ut genom sitt fönster i bara tofflorna och börjar gå. De skraltiga benen bär honom till resecentret, så han bestämmer sig för att åka iväg med första bästa buss. En yngling, som behöver gå på toaletten, ber Allan att vakta hans resväska. Allans buss kommer och han tar med sig väskan och kliver på. Detta är början på en lång resa genom Sverige med en stulen resväska. Efter sig får Allan både ett gäng kriminella och mördare. Han träffar också en mängd nya vänner.
Boken varvas av nutid och av Allans många minnen. Hur han startade Firma Dynamit-Karlsson vid 15 års ålder. Hur han efter att ha hjälpt USA att uppfinna atombomben, blir god vän med president Truman, och i samband med det, blir ombedd
att åka till Kina och spränga broar. I Teheran lyckas han avstyra ett at- tentat mot Winston Churchill. Även det med hjälp av lite sprängmedel. Tillsammans med Albert Einsteins okända bror, Herbert blir han fängslad i Ryssland. Detta på grund av ett missförstånd då Allan sjunger en svensk snapsvisa för Rysslands president Stalin.
Detta är en riktigt rolig bok som är väl värd att läsa och filmen, med bl a Robert Gustafsson och Mia Skäringer i huvudrollerna, hade premiär den 25 december.

Kommentera inlägget:

kommentarer