Vin och choklad – en fulländad smakupplevelse

Av admin
Nyheter
10 Dec 2013
3303 Läsningar

Vid det fint dukade bordet samlas tolv mycket förväntansfulla personer, snart ska vin- och chokladprovningen börja. De flesta av deltagarna har sannolikt deltagit i flera provningar innan men till just detta tillfälle är förväntan lite extra. Det väntas nämligen finbesök.

Avsmakning2

Vinmästaren och tillverkaren av några av de viner som skall provas, Bernardo Bianchi från vingården Colle Bereto Radda i Chianti Toscana, finns nämligen närvarande. Bernardo är inbjuden av vinimportören Mats Barlow, Jack Barlow Wines AB med säte i Glanshammar, Örebro.

Den extra förväntan ligger även i att det är första gången som Jack Barlow Wines och Örebro Kaffe & Pralin har gemensam provning av vin och choklad.

Det som väntas är alltså en fantastisk mix av Örebro och Toscana i italien. Inramningen är trevlig, det konferensrum på Behrn Hotell som provningen genomförs i ger en trevlig atmosfär och konferenskänslan är helt försvunnen. Det känns mer som en mysig del i en finare restaurang.

Entusiasmen och kunskapen hos provningens ciceroner är imponerande och frambringar deltagarnas beundran och delaktighet. Då vinmästaren Bernardo börjar prata får vi veta mycket om hur vinproduktionen går till, men extra intressant är kanske vetskapen om hur odlingen av druvor, det vill säga hur själva grunden går till.

Enligt Bernardo så är det just i odlingen av druvor som hemligheten sitter, det är redan i den processen det avgörs om det kan bli ett vin med mycket hög kvalitet och stark karaktär.

Avsmakning1

Vingården och vinproducenten Colle Bereto Radda ligger mitt i Chiantiområdet vid berget Chianti i Toscana, det riktiga Chianti enligt Bernardo. Han berättar att den Italienska regeringen 1932 beslutade att alla viner från Toscana fick rätt att kallas Chianti-viner. De mest riktiga är dock viner som producerats i Chiantiområdet, de är Chianti Classico, enligt Bernardo.

Någon av deltagarna ställer frågan om det finns ekologiska varianter av vinerna. Utan att svara direkt ja på den frågan berättar Bernardo att vinet framställs på det vis det gjort i århundranden, det vill säga innan man ens kom på kemikaliska gödnings- och bekämpningsmedel. Han förklarar bland annat att de odlar, eller låter växa fram, tre sorters ogräs i druvodlingarna.

Dessa ogräs har en positiv inverkan på jorden och ger druvodlingen naturlig gödning och bästa möjliga förutsättningar.

Bernardo kommer åter igen in på hur oerhört viktig själva jordbruks- och odlingsdelen är för vinproduktionen. Odlingsförutsättningarna som höjd över havet, mikroklimatet, jordmånen m.m. är A och O, så är även hantverkskunnandet skapat genom generationers erfarenheter, enlig Bernardo.

Det ingår tre viner från Colle Bereto Radda i provningen, Colle B. Rosé på 100% Pinot nero, Chianti Classico DOCG 2010 på 97% Sangiovese och 3% Colorino och Chianti Classico Barlow Selection 2011. Den senare varianten är lagrad på ekfat handgjorda på tunnbinderi i Ölmbrotorp, utanför Örebro.

Detta vin är provningens absoluta höjdpunkt, enligt de flesta deltagarnas reaktioner. Hur man känner doften, smaken och karaktären av ett vin är dock högst individuell, kanske kan det också finnas ett inslag i lokalpatriotism i upplevelsen.

Alla viner som provades var i mitt tycke helt underbara, både i doft, smak och karaktär. Upplevelsen av vinerna från just Colle Bereto Radda var lite extra. Att vinmästaren själv var närvarande och gav oss sin historia påverkar nog en hel del, det känns liksom lite mer äkta och genuint och det förstärker upplevelsen.

Avsmakning3

Precis på samma vis som Bernardo Bianchi lyckades förstärka smakupplevelsen av vinerna med sin historia så gjorde Maria Matsdotter, ägare till Örebro Kaffe & pralin, detsamma för chokladen. Med stark inlevelse och djup kunskap förmedlande hon historien om kakaofruktens väg från växt till färdig choklad.

Informationen om hur kakaofrukterna plockas och lindas in i bananblad för att jäsa, hur kakaobönorna soltorkas i veckor och hur processen fortskrider tills kakaon är färdig var mycket intressant och berikande. Att kakaosmöret används för vit choklad och bönorna till brun kanske de flesta känner till. Att det endast är tre sorters kakaofrukt som ger ätliga kakaobönor men att det finns mer än 20 sorter är troligen mindre känt.

Chokladen som provades var dels egentillverkade praliner och tryfflar av olika slag samt chokladvarianter från Valrhona.

– Om ni aldrig varit i Valrhona, så åk dit, det doftar choklad i hela byn, berättar Malin Pålsson, en av deltagarna. Byn ligger i Frankrike och är världskänd för sin chokladtillverkning.

När det gällde chokladvarianterna så var uppfattningarna mer olika om vilken som var favoriten. Personligen så tycker jag att de egentillverkade pralinerna var en betydligt bättre njutning än den franska chokladen.

Kombinationen vin och choklad var en absolut höjdpunkt. Valet av olika chokladsorter till respektive vin hade gjorts av Mats och Maria. Målet var inte bara att de skulle passa ihop, de skulle dessutom förhöja den totala smakupplevelsen av såväl vin som choklad. Detta lyckades alldeles utmärkt.

Text och foto: Mats Turesson

Annons

KaffeoPralin300MalviaAnnons300

Kommentera inlägget:

kommentarer