Öppen scen för alla i Kumla

Av admin
Kultur
10 Dec 2013
2499 Läsningar

Redan innanför entrédörren i markplanet hör vi svagt hur soundcheck pågår nere i källarvåningen. Vi är på väg till konsert på Öppen scen i Kumla, som anordnas av Studiefrämjandet.

RandomSound

Denna kväll ska två lokala och ett tillrest band spela. Inträdet är gratis och den totala konserttiden sträcker sig mellan 18:00-20:00.

­– Det är den tid vi har tillstånd att ha spelning, berättar Yngwie Hellberg, ansvarig för musikhuset vid Studiefrämjandet.

Lokalen, som är inrymd i samma fastighet som bland annat Kumla Folkets hus och Ica Profilen, har som konsertlokal sina begränsningar.

– När det pågår spelning så känner man att det dunkar lite i golvet inne i mataffären, säger Yngwie och skrattar.

Några klagomål har dock inte förekommit, Öppen Scen genomförs varannan vecka och under den tid som beskrivs ovan. Öppen Scen är något som är mycket populärt, både bland musikutövare och publik. Verksamheten är öppen för band och artister från hela världen, man behöver alltså inte ha anknytning till Kumla.

HarmonyB

Just denna kväll är Random Sound från Värnamo ett av de band som ska uppträda. Yngwie, som är vår ciceron, är förväntansfull inför deras spelning. Det är ett ganska etablerat band.

Först upp på scenen är dock ett lokalt band, Divided We Fall. Bandet har fem medlemmar och har spelat ihop i cirka nio månader och släppte sin första singel i månadsskiftet oktober/november. Bandet visar på stor spelglädje och gör en bra konsert. Efterhand som tiden går och alla band har spelat så kan vi konstatera att Divided We Fall hade mest publik.

Annons

Föreningsrabatt 540x150

Kompisar och anhöriga ville naturligtvis vara med då det lokala bandet höll konsert, flera av dem hade dock lämnat lokalen när de två andra banden spelade.

Som nummer två på scen spelade Harmony Avenue, bandet har tre ordinarie medlemmar och just denna kväll hade de lånat in en tillfällig trummis. Bandet spelade dock mycket samspelat och bra, särskilt deras gitarrspel och stämsång imponerade. Två av medlemmarna är också engagerade som musiklärare på Studiefrämjandet, Stefan Embretsen och Tony Sanaksenaho. För er intresserade så söker bandet en ordinarie trummis!

Divided

Random Sound hade inte en lätt uppgift att spela sist för en då ganska reducerad publik. Trots detta så gav de en härlig konsert. Bandet spelade ut fullt och musikerna visade verkligen att de älskar att spela och att stå på scen. En eloge till bandmedlemmarna som gav allt för den lilla skara av lyssnare som fanns i lokalen.

Spelningen var mycket proffsig och i den lite tuffare och rockigare delen av spelningen fick de publiken att gunga med ordentligt. Random Sound borde få en större spelning i Örebroområdet, de är verkligen värda att uppleva på scen.

Klart är att musiklivet verkar väldigt aktivt i Kumla. Engagerade musiker och musiklärare är en förutsättning, och det har man lyckats få till på Studiefrämjandet i Kumla – bra jobbat, säger vi på Örebro4you.

Text och foto: Mats Turesson

Kommentera inlägget:

kommentarer