Minska högtidskraven

Av admin
Nyheter
10 Dec 2013
3347 Läsningar

Det finns ingen högtid som är så central i vår svenska kultur som julen. När det gäller helger så ligger julen först, efter den kommer……. ingenting…. För det finns ingen annan helg eller högtid som ens befinner sig i samma solsystem som julen. Och som det inte räckte, för egentligen handlar det om julafton, denna enda dag.

wadstein_maltid

Eller för att bli ännu mer specifik, julafton kl 14.59 (när Weise-efterträdaren tänder ljuset) och några få timmar framåt. Vad som sker och vilka vi är tillsammans med dessa timmar har på något sätt blivit en värdemätare för hur bra eller dåliga våra familjerelationer är. Om hela släkten samlas, äter julmat i fest och gamman, tittar på Kalle Anka, öppnar paket med tindrande ögon och avslutningsvis kryper upp i TV-soffan och skrattar åt Svensson Svensson, ja, då är vi lyckade!

Men vem lyckas egentligen med detta? Disney-julen finns ju bara i sagan. Det är ingen bra idé att pressa in all förväntan på bara några få timmar? Om vi blåser upp våra förväntningar till helt orimliga höjder är det ju omöjligt att inte bli besviken.

Vi behöver verkligen tona ner symboliken omkring själva julafton. Att inte låta några få timmar på året bli en värdemätare för hela vårt liv. Julafton är 1 dag, det finns 364 andra dagar! Det måste ju vara viktigare hur vi använder dessa. Som man brukar säga när det gäller mat och ätande:

- Det viktiga är inte hur mycket du äter mellan jul och nyår, utan hur mycket du äter mellan nyår och jul! Samma sak gäller när det handlar om relationer. Så lägg inte krav, vare sig på dig själv eller dina nära att räcka till för allt och alla. Jul går att fira mycket bra även om det inte står siffran 24 i almanackan!

Nu står julen för dörren och jag gissar att din julafton är planerad. Du vet ganska väl vart du ska, vilka som kommer eller om du firar på egen hand. Förhoppningsvis ser du fram mot julen och har planerat med förstånd och har förmånen att få fira tillsammans med människor du tycker om. Men det kan också vara så att du sagt ja till att fira på ett sätt du inte är riktigt nöjd med, men nu är för sent att backa ur.

Annons

GP tdstore 540x150 px

Om det är så att du bävar inför julafton med släkten. Orolig för hur du ska hantera din svåger som skryter så mycket om sitt framgångsrika företag. Eller din mamma som hela tiden säger att hon misslyckats med maten. Till dig vill jag säga, välj din julafton. Välj vad du ska fokusera på. Om du går in för att reta dig på din skrytmåns till svåger så blir det ganska trist.

Om du fokuserar allt på mammas offerkofta blir det riktigt jobbigt. Ingen tjänar på att du retar upp dig, allra minst du själv. Fokusera istället på det du ärligt är tacksam över. Eller för att utrycka den klassiska devisen; du kan inte förändra andra, bara ditt eget förhållningssätt. Och detta gäller ju även på självaste julafton!

Vi klagar ibland över vår släkt, det man kan tänka på då är att många skulle vara tacksamma att faktiskt ha en släkt och familj att ”klaga över”. Ensamheten är många gånger extra tung när det är jul.  Så hur ska man ”fokusera” eller ”välja” om man är ensam?  Kanske att lyfta blicken och se bortom sig själv och sin saknad av gemenskap.

Finns det någon som behöver dig? Finns det någon annan som du tror också känner sig ensam i jul? Ett sätt att komma ut ur sin isolering är att räcka handen till en medmänniska. Inte med ambitionen att den människan ska bli min bästis, utan bara göra det för att… För att, det är väl det julen egentligen handlar om, att ge?

Så oavsett hur vår jul ser ut, tillsammans med underbara släkten eller med påfrestande svägerskan eller i ensamhet, vem vill du göra glad i jul?

Text: Sverker Wadstein
Illustration: Michael ”Majk” Lindell

Annons

Analysen540

Kommentera inlägget:

kommentarer