Julen hektisk för Svenska kyrkan

Av admin
Nyheter
10 Dec 2013
2009 Läsningar

December månad är en hektisk tid för Svenska kyrkan. Även om Påsken kanske är den största helgen utifrån ett kyrkligt fokus så är jul- och nyårshelgen den absolut största händelsen på året totalt sett.

Ingemar

– Under julmånaden har vi nog lika mycket människor som söker sig till kyrkans verksamhet av olika slag som vi har tillsammans de övriga 11 månader av året, berättar Ingemar Söderström, kyrkoherde i Örebro. Decembermånaden med jul- och nyårshelgen är en alldeles underbar och speciell tid för oss, en tid av mycket glädje, tradition men också reflexion.

– Ur ett kristet perspektiv så är julen starten på livet, det var då som Gud föddes till människa genom Jesus, förklarar Ingemar.

Plötsligt utstrålar Ingemar Söderström pigghet, energi och glädje. I inledningen av vårt möte kunde man tydligt se att han sannolikt har jobbat hårt och intensivt den senaste tiden. Det är mycket att göra inför årets mest intensiva arbetsmånad. Men som sagt, när Ingemar med egna ord får berätta om kyrkans aktivitet under julen då kommer energin fram med sprudlande entusiasm.

Han fortsätter att berätta om Jesus födelse, själva grunden för julen ur det kristna perspektivet. Hur Jesus genom sitt liv visade på många delar i det mänskliga livet. Han berättar hur Jesus gör uppror mot den diktatoriska överhögheten och hur Jesus står för nedbrytandet av negativa hierarkier och avstånd mellan människor.

Ingemar poängterar ett citat som Jesus sa; Jag kallar er vänner. I det kan man dra mycket långtgående slutsatser om hur människor bör leva tillsammans, enligt Ingemar.

Till kyrkan är alla välkomna, ni är alla våra vänner. Det blir min känsla av Ingemars berättelse. Och under juletid känns detta lite extra.

– Vi har så mycket verksamhet i december, under 20 dagar har vi bland annat 28 konserter bara i Nikolaikyrkan, berättar Ingemar.

Att musiken och sången är viktig förstår man av hans entusiasm. Julpsalmer som de allra flesta känner igen, körer av olika slag och mängder av blandad musik, det ger värme och sprider glädje.

Men det är inte bara musik och gudstjänst som bjuds. I församlingshem och kyrkor finns ett stort utbud av verksamhet, allt ifrån enskilda samtal med människor som önskar träffa någon från kyrkan, till traditionellt julfirande med julmat, Kalle Anka och julklappar.

Arbetsmässigt så är det en ansträngande tid för alla anställda, det blir många arbetstimmar.

– Men den stora mängden besökare, barn som gamla, ger sådan energi tillbaka, så det känns aldrig jobbigt trots många arbetstimmar, förklarar Ingemar. Dessutom så har vi en stor mängd ideella krafter som hjälper oss, till exempel alla körer, musiker och kyrkvärdar. Utan dem skulle vi inte klara av verksamheten i december.

Text och foto: Mats Turesson

Annons

anderssonsbeg 540

Kommentera inlägget:

kommentarer