Innovationen, uppfinningen och företaget Oneday Wall

Av admin
Nyheter
10 Dec 2013
2570 Läsningar

I lokalerna på Forskarvägen 1 möter jag Dick Andersson, som har uppdraget att starta igång produktionen för innovationen, uppfinningen och företaget Oneday Wall. Oneday Wall är en ny produkt och ett nytt byggnadssätt som utvecklats av Peter Lindberg, grundare och huvudägare i Oneday Wall.

Oneday1

Enligt Dick Andersson är ”väggen som byggs färdig på en dag” en revolutionerande produkt och metod för byggbranschen. Enkelt kan man beskriva det som ett klickväggskoncept i stark likhet med det allmänt kända klickgolvskonceptet.

Oneday Walls produkt är en ny typ av gipsskiva som genom sin konstruktion klickas i varandra och bakomliggande stålregel. I gipsskivans kanter sitter en plastlist som åt ena hållet är hane och andra hona, precis som delarna i ett klickgolv. I skarvarna mellan varje skiva klickar man även i den bakomstående metallregeln, allt utan skruv eller spik.

Idén med konceptet är att spara tid och att skapa en bättre arbetsmiljö. Kvalitén på klickskarvarna ska vara så bra att spackling och slipning inte behövs.

– En stor förbättring av arbetsmiljön, inget spikande, inget skruvande, ingen spackling och ingen slipning, förklarar Dick. Dessutom en mycket stor tidsbesparing i byggandet. Tiden för byggnation av väggar kan minskas med upp till 80%, fortsätter Dick.

Konceptet passar kanske bäst för kontorsfastigheter, offentliga byggnader som till exempel skolor och förskolor, men i princip kan klickgipsvägen användas vid all form av väggbyggnation.

Kvadratmeterkostnaden för klickkonceptet är ca fyra gånger dyrare än vanliga gipsskivor, men i priset ingår då även metallreglar för uppsättningen. Klickskivorna görs i 60-bredd för att underlätta montering och hantering.

– Den högre kostnaden innebär dock ingen total fördyring då den mer än väl sparas in av den minskade tidsåtgången och arbetsinsatsen, säger Dick.

I nuläget finns Oneday Wall i en prototypfabrik i Hallsberg. Produktionslinan har man skapat och byggt i egen regi. Just nu pågår ett antal subventionerade testprojekt på olika byggplatser. Konceptet testas full ut i skarpa byggobjekt och det arbetet fortsätter under 2014. Flera byggnadsprojekt är redan beslutade, bland anat ett renoveringsprojekt på nya bostadsområdet Kvarnholmen i Stockholm samt några renoverings- och ombyggnadsprojekt i Örebroområdet. Under 2014 är målsättningen att finnas med i ca 100 olika byggnadsprojekt.

Förhoppningen är att konceptet ska skapa en liten revolution inom byggbranchen.

– Genom förbättrad arbetsmiljö samt kortare byggtid och mindre kostsamt byggande så måste detta bli en succé, säger Dick och ler.

Det är inte svårt att förstå att företaget tror stenhårt på sin idé. Under 2015 har man troligen en större serieproducerande fabrik startad någonstans i närområdet. Det kommer sannolikt att generera arbetstillfällen, det är precis den typen av tillväxt som är välkommet i Örebro län.

Inför det kommande året söker företaget nya byggprojekt, helst inom Örebro län.

– Vi söker även en samarbetspartner som kan hjälpa oss att bygga vår nya produktionsanläggning, avslutar Dick Andersson.

Text och foto: Mats Turesson

Kommentera inlägget:

kommentarer