Ekologiskt alternativ – Varför inte allas val?

Av admin
Nyheter
10 Dec 2013
2299 Läsningar

Varför slår inte det ekologiska igenom starkare? Trots att det finns många ekologiska och miljövänliga alternativ inom många områden, så är det ändå en väldigt liten del av marknadsutbudet.

Carina och Marie1

Vi har träffat två utförare som fullt ut har valt att arbeta ekologiskt. Båda dessa är verksamma inom hälso- och skönhetsbranschen. Marie Strömberg är Eco-frisör och Carina Adolfsson är medicinsk fotvårdsterapeut.

Marie, som i många år arbetat som traditionell frisör, valde att utbilda sig till Eco-frisör bland annat för att hon kände att hon inte mådde bra i arbetsmiljön. Det var främst kemikalierna som Marie reagerade på, så som hårfärger och hårspray. Marie berättar att trots den dåliga arbetsmiljön så är det få som tagit steget att jobba ekologiskt.

- Det är många i frisörbranschen som fått olika typer av fysiska problem, förklarar Marie.

Numera tillverkar hon sin egen hårfärg, med en blandning av ekologiskt odlade eller vildväxande växter, vegetabiliska oljor, honung och vin.

- Allt vi har i håret ska vi kunna stoppa i munnen,  hävdar Marie.

För varje kund utarbetas färgen individuellt. Även produkter som Marie använder i sitt arbete men inte gör själv är fullt ut ekologiska. I det miljömässiga och ekologiska så är det inte bara produkten det handlar om. Det handlar om helheten av kunden och människan. Det är mycket som spelar in hur håret mår, inte bara produkterna vi har i det, utan även hur vi mår i övrigt.

- Håret är en lagringsplats och en tankningsplats, där man kan läsa av mycket respektive ge mycket, säger Marie.

De som sökt sig till Marie för hårbehandling är i regel ekologiskt intresserade, eller har fått någon typ av problem med och efter andra behandlingar. Tex sprött och trasigt hår, eksem och andra allergiska reaktioner.

Carina, som är utbildad medicinsk fotvårdsterapeut, hävdar att vi tar bättre hand om våra bilar än om våra fötter.

- Våra fötter är kroppens motorer. Vi kommer att använda dem till att gå ungefär 5 varv runt jorden, under vår livstid, säger Carina.

Även Carina har valt att arbeta med miljömässiga och ekologiska produkter. Allt från fotbadet till den fotsalva, som avslutar behandlingen. Då Carina är medicinsk fotvårdare, så måste hon dock följa vissa regler och föreskrifter när det gäller just den medicinska biten.

Annons

Eco örebro basket 540x150 px

Tillsammans hävdar Marie och Carina att det är helheten som är det viktiga. Det handlar inte bara om att använda ekologiska produkter, utan det väsentliga är att man ser på den enskilda företeelsen i sitt sammanhang. Till exempel att torra spruckna hälar inte bara skall behandlas med fotfil och salva, de kanske i själva verket uppkommit för att vi dricker på tok för lite vanligt vatten.

Något annat som de båda tar upp är att vi människor verkar må sämre numera. Vi har sämre fysisk status och är mer stressade. Något som verkligen överraskar oss på Örebro4you, är att Marie och Carina samt deras kollegor samstämmigt berättar att det är framförallt de yngre som mår sämre idag. Finns det en sanning och vetenskaplig grund i detta så är det verkligen en alarmerande utveckling vårt samhälle befinner sig i.

Frågan är väl då varför inte alla, eller åtminstone fler, väljer de ekologiska alternativen. Det gäller såväl utförare som kunder. Kanske är det så att huvuddelen av oss inte ser ett problem i dagens hår- och hudvård eller finns det rent av för få ekologiska alternativ?

Text och foto: Mats Turesson

Kommentera inlägget:

kommentarer