Innebandyn på två täter – bra eller tärande

Av admin
Nyheter
11 Nov 2013
2977 Läsningar

Två av Örebros innebandyklubbar spelar med sina herrseniorlag i Allsvenskan, serien närmast under SSL (Svenska Superligan), den högsta serienivån i Sverige. IBF Örebro och Lillån IBK spelar alltså på samma nivå med sina topplag. Det är en ovanlig situation i en stad av Örebros storlek, att det finns två lag i samma sport på den näst högsta eller högsta nivån. Jämför till exempel med fotboll, ishockey och basket.

IBF_Orebro

Är det bra att ha två klubbar som satsar lika hårt på att nå högsta nivå i seriesystemet? På många vis är det sannolikt det. Men är det realistiskt att det går att få fram två klubbar och lag till högsta serien från samma stad? Det är troligen inte lika lätt att svara ja på den frågan.

Även om innebandy inte kräver samma resurser som de mer penga- och resurskrävande fotboll och hockey, så krävs det en hel del för att klara av att vara med på toppnivån och spela. Det gäller allt från sponsorintäkter, publik, spelarmaterial, ledare, funktionärer och lokaltillgång.

Om resurserna räcker för att Örebro ska klara av att ha två lag i SSL, då är det väl riktigt bra. Om det är just de samlade resurserna som begränsar möjligheten och att det därmed inte blir något lag som klarar av att ta sig till den högsta nivån, då är det naturligtvis sämre. Eller är det inte viktigt att behöva finnas i den högsta serien?

Efter möten med representanter från respektive klubb så är det tydligt att den högsta nivån är det man satsar på, det är det som är en stor del av drivkraften.

LillånIBK_2013-2014

De två klubbarna skiljer sig åt en hel del. Lillån IBK är en klubb som funnits i Lillån ca 20 år, först som en del i Lillåns IF men sedan ca 10 år tillbaka som egen förening.
IBF Örebro är en nystartad förening där elitlaget från början är den bärande stommen i föreningen. IBF Örebro har sin historia i flera föreningar, bland annat Axberg.

Innebandyn i Örebro har en till del turbulent närtidshistoria med uppgång och fall. Lite undertoner av frustration över den historien kan skönjas i våra dialoger med Micke Björling, sportchef i IBF Örebro respektive Micke Sandberg, ordförande i Lillån IBK.

Båda utstrålar dock framtidstro och en stark tro på den egna föreningen. Det råder en mycket stark tävlingsnerv mellan klubbarna, de närmaste åren är mycket viktiga för att driva fram innebandyn i Örebro till högsta nivån. Det är kanske genom de sportsliga resultaten de närmaste säsongerna som man kan finna en bra elitlösning som cementerar ett eller flera lag i högsta ligan.

Vilka är de båda kombattanterna?

Lillån IBK
Klubben är i innebandysammanhang en ganska gammal förening som startade för ca 20 år sedan.

–Flera av våra seniorspelare har spelat många år i klubben, berättar Micke Sandberg, ordförande i Lillån IBK. Men vi har samtidigt en hel del unga spelare, snittåldern i herrlaget ligger nog på ca 20-22 år och de äldsta spelarna är runt 33-34 år.

–Vi har en stor bredd och stor ungdomsverksamhet, det ger oss möjligheten att få bra seniorlag, både på herr- och damsidan, fortsätter Micke. Vi har ca 200-300 åskådare på hemmamatcherna, utom vid derbymatcherna mot IBF Örebro, då hoppas vi på fullsatt.

Jag kan konstatera att de båda föreningarna bedömer publiksnittet på sina matcher ganska lika, IBF Örebro anger samma siffror.

–Jag tror att nästan 50% av publikantalet ser båda lagens hemmamatcher, säger Micke Sandberg, det är hängivna innebandyälskare.
Enligt Micke är dock publiksiffrorna för låga.

–Om fler kom och tittade på en första match så skulle de komma tillbaka och fastna för innebandyn. Innebandy är snabb, teknisk, tuff och mycket spännande, säger Micke.

Målet för Lillån denna säsong är att hamna topp fyra i grundserien. Sedan att vinna slutspelet och gå upp i SSL.

IBF Örebro
Klubben är mycket ung, den startade i maj 2011. Klubben har dock på kort tid lyckats få igång både elitverksamhet och ungdomslag.

–När det gäller vårt seniorlag så har vi startat med att bara satsa på unga talanger. För de som ska spela hos oss ska viljan att verkligen vilja träna innebandy vara A och O, förklarar Micke Björling, sportchef i IBF Örebro. Ingen i laget är äldre än född -88 och snittåldern är 19 år.

–Målet är att vi ska vara som bäst om 2-3 år, och det med nuvarande lag. Vi gick rakt igenom div 1 obesegrade förra säsongen och gör alltså vårt första år i allsvenskan detta år, fortsätter Micke Björling.
–Det är viktigt att kemin fungerar bra, både i lag och i föreningen. Ambitionen är självklart att spela i SSL, fortsätter Micke Björling.

Det blir spännande att följa den fortsatta säsongen och innebandyutvecklingen i Örebro. Båda lagen spelar i Allsvenskan södra och endast ett lag kan gå upp till SSL därifrån.

Sporten mår sannolikt bra av att det finns minst ett lag i högsta ligan, det drar publik och det bidrar även till att locka barn och ungdomar till innebandyn. Samtidigt är det nödvändigt att finns utrymme för många klubbar och bred ungdomsverksamhet i Örebro, det ger den bredd och bas som behövs för innebandyn i det långsiktiga perspektivet.

Fakta
Nästa derbymatch: 7/12 kl 1300 i Idrottshuset

Alsvenskan, södra och norra – näst högsta nivån i Sverige
SSL (Svenska Superligan) – högsta nivån i Sverige
Två lag, ett från södra och ett från norra går upp i SSL till nästa säsong.

Lillån IBK
Herrlaget: spelar i Allsvenskan
Damlag: spelar i Div 2
Ca 400 licensierade spelare
12 st herr-/pojklag
5 st dam-/flicklag
1 st Pojk-/filcklag  -08

www.lillanibk.se

IBF Örebro (inkl IBF Örebro Ungdom)
Herrlaget: spelar i Allsvenskan
Inget damlag
8 st herr-/pojklag
4 st flicklag

www.orebroinnebandy.se

Kommentera inlägget:

kommentarer