Filmkrönika: Lär dig älska Stephen King

Av admin
Film
11 Nov 2013
2017 Läsningar

Skräckmästaren Stephen King är så mycket mer än bara nämnda epitet. Har du inte något direkt personligt emot författaren får du svårt att rent generellt värja dig mot den kompletta katalogen filmatiseringar av hans verk. Här finns guldkorn att vaska fram för var och en av oss.

the-shawshank-redemption1
The Shawshank Redemption

Kings textpublikationer som ligger till grund för de rörliga bilderna är spridda över ett brett spektra, från renodlad skräck till solitt drama. Det är knappast möjligt att dra samtliga dessa filmer över en kam. Även om skräckgenren inte värmer hjärtat behöver King för den delen inte strykas från Bluraylistan.

Flertalet av Kings bättre böcker har inte lyckats överföras till filmmediet med värdighet i behåll. Spänningen i nagelbitaren Staden som försvann lyckades inte överföras via klippbordet till Salem’s Lot. Secret window, med självaste Johnny Depp i fören, blev en halvmesyr baserad på en förstklassig novellförlaga.

Christine är ett av Kings bästa verk, men kanske föga knepigt att en tonårsgrabbs ohälsosamt överkokade kärlek till sin bil inte ter sig fullt lika lättköpt på vita duken.

Inte sällan har filmatiserade noveller lyckats bibehålla textens andemening i större utsträckning än tegelstenarna, såsom Nyckeln till frihet, Stand by me och Langoljärerna. Inte heller är det ovanligt att tegelstenarnas klibbiga tentakler missat att fånga offrens intresse, kanske som mest tydligt i Det och Tommyknockers.

Här en lista på tio lyckade filmatiseringar, baserade på Stephen Kings förlagor:

1. The Shining
Ofrånkomligt den främsta filmatiseringen av en Kingbok, alla kategorier. Även om King själv förkastade resultatet. Även om filmen inte följer förlagan och avviker ganska ordentligt från Kings egen berättelse. Stanley Kubrick förädlar Kings historia och adderar ytterligare ett tjockt lager av mystik, paranoia och ren skräck.

2. The Dead Zone
Lite förbisedd filmatisering av boken med samma namn med en superb Christopher Walken i huvudrollen. Johnny hamnar i koma, vaknar upp efter fem år och har förlorat jobb, flickvän och utvecklar dessutom en obehaglig medial förmåga. Både en ledsam, ensamt klingande och spännande resa mot filmens obönhörliga klimax.

3. Nyckeln till frihet
Kommentar kring IMDb-toppfilmen är väl egentligen överflödig. De flesta har ramlat över mästerverket vid det här laget. Om inte, tryck play vid första bästa tillfälle. En lika gripande och spännande som vacker berättelse om Andy Dufresne som oskyldig döms till livstids fängelse för mordet på sin fru och dennes älskare. Get busy living or get busy dying.

4. Pestens tid
Stora delar av mänskligheten insjuknar och dör i vad som ser ut att vara den definitiva pandemin. Ett fåtal visar sig överleva. Några goda, några onda. Gary Sinise, Rob Lowe och framför allt Jamey Sheridan som hin håle själv gör en av Stephen Kings bästa böcker rättvisa genom en sex timmar lång vandring mot Hades. Ett måste.

5. The Green Mile
En förhållandevis lågmäld Kinghistoria om livet på en avdelning för dödsdömda interner i 30-talets USA. Inlindad i en mystik som är svårslagen i King-sammanhang. Den framlidne Michael Clarke Duncan är gjuten i Jesusrollen som John Coffey, men allra bäst – och ruggigast – är Doug Hutchison som den illmarige Percy Wetmore.

6. The Running Man
Lite av en personlig favorit i Kingrullesamlingen. En bulkad Schwarzenegger är perfekt i huvudrollen. Visst, det är renodlad action och lite tunn pregnans på sina ställen. Och visst, varken Lida eller Carrie återfinns på listan. Men den här rullen underhåller som få andra King-filmatiseringar. En riktig popcorn-dänga.

7. Stand By Me
Den här måste väl ändå ingå på en sådan här lista? Måhända mer barndomsminne än film för undertecknad. Vännernas vandring mot den beryktade döda pojkkroppen längs tågrälsen blev till en tidlös klassiker. Även betraktaren blir elva år gammal med funderingar över vad som kommer att uppenbara sig när målet uppnås? Vänskap och nostalgi.

8. Dolores Claiborne
En grå film. Kanske rentav lite tråkig på sina håll. Men vad fasen gör det när Kathy Bates styr skutan som hon gör? Ingen annan förmår uttrycka uppdämda känslor på vita duken som den stålkvinnan. Kanske skulle Lida fått en plats på listan, nu blev det Dolores. Jennifer Jason Leigh färjar de sista grå stråna och målar vita duken gyllene.

9. The Mist
En rulle att hata eller…nej, kanske inte älska, men ändock gilla rätt skarpt. En dimma sveper in över en amerikansk småstad och för med sig ett, minst sagt, illavarslande hot. Ordentligt spännande på sina håll. Ärligt talat, vad du än tycker om den här filmen är den värd att vila ögonen på för att uppleva känslosvallet som följer på det perplexa slutet.

10. Langoljärerna
Den briljanta idén är halva grejen. Jag minns fortfarande första tillfället jag öppnade boken och började läsa första novellen i samlingen Mardörmmar. Några få personer ombord på ett flygplan vaknar upp med resten av passagerarna och besättningen borta, mitt under resa uppe i luften. Inklusive piloter, givetvis. Håller nästan hela vägen, tills budgeten tryter.

Text: Markus Qvist

Kommentera inlägget:

kommentarer