Vi måste våga hålla i varandra

Av admin
Kultur
11 Nov 2013
4537 Läsningar

Med en förutfattad mening om att programmet Let´s Dance har lockat mer människor till dansgolvet möter jag Knut Säborg, en av Örebros danslegender. Jag får snart klart för mig att det nästan är tvärt om. Inte heller på danskrogarna, om det nu finns några kvar, har det synts något ökat intresse för pardans.

Jesper Pettersson1

¬Det finns ju inte idag, att man ska hålla i en tjej, säger Knut. Dagens unga dansar och umgås inte på samma vis som vi i föräldragenerationen gjorde. Jag förstår knappt hur killar och tjejer träffar varandra idag, fortsätter Knut lite skämtsamt.

Namn: Simon Säborg
Ålder: 18
Bakgrund: Dansat sedan han var två år.
Meriter: 3a på VM i pardisco, 2:a i singel- EM i disco, svensk och nordisk mästare i disco.Simon har tidigare tävlat i högsta klass i både bugg och latin.

Det är många unga som vill lära sig att dansa, det har det alltid varit genom åren. Men det är inga barn eller ungdomar som vill börja med pardans, alla vill dansa disco eller hip hop/street.

När det gäller vuxengrupper finns det ett stort intresse att lära sig att dansa, främst bugg och foxtrot. Men så har det alltid varit, populariteten har hållit i sig genom åren. Kanske är dessa dansutbildningar lite av ett substitut till ”att gå ut och dansa”, nu när det knappt finns några uteställen där det spelas dansbandsmusik.

Varför har dansen då förändrats? Enligt Knuts teori beror det på musikutbudet, och det är musikutbudet som styr danskulturen. Idag lyssnar inte unga människor på dansbandsmusik.

Namn: Jesper Pettersson
Ålder: 14
Bakgrund: Dansat i fem år.
Meriter: Tävlar i disco och hip hop och har tidigare även tävlat i bugg och latin.

Danskulturen idag, för barn, ungdomar och unga vuxna, handlar uteslutande om disco och hip Hop/street. Idag är det också en mycket stor andel tjejer som dansar.

– Vi har cirka 400 unga dansare och av dem är det bara tio som är killar, berättar Knut. Det är anmärkningsvärt, dans är något som verkligen lämpar sig lika bra för både tjejer och killar.

Även när det gäller killars svala intresse för att lära sig dansa, så kan programmet Let´s Dance ha påverkat negativt.

– Den signal som delar av programmet ger skrämmer bort många killar, tror Simon Säborg, Knuts son och en av de tio killarna som dansar aktivt. Det spelas för mycket på fjolligheten med till exempel alla kommentarer om de manliga deltagarnas stjärtar o.s.v. Jag tror att det avskräcker många grabbar från dansen.

Jesper Pettersson, som också dansar aktivt, håller med i den funderingen.

Annons

Föreningsrabatt 540x150

Ingen skugga faller dock på danslärarkollegan Dermot Clemenger, som också är en av domarna i programmet. Den allmänna uppfattningen är att Dermot gör en bra insats och därmed ger bra goodwill åt dansen som sådan och Örebro.
– Vi är goda kollegor som arbetar i samma bransch, vi känner varandra väl och vi båda älskar det vi håller på med, säger Knut.

Simon Säborg och Jesper Pettersson är två dansare som har lyckats inom tävlingsdansen. Båda tävlar i discodans och lägger ner mycket kraft och tid på att bli så bra som möjligt. Simon tillhör de bästa i världen och hans mål är att bli världsmästare. I discodans kan man tävla enskilt, i par, i grupp (3-7 personer) och formation (8-24 personer).

dans_orebro

Av de drygt 400 barn och ungdomar som dansar på K.S.D  är det cirka 130 som tävlar,  varav ungefär 30 i hip hop och övriga i discodans.

Dansstudion är mycket aktiv i tävlingssammanhang och den enda i Sverige som är godkänd att arrangera internationella mästerskap.
Nästa stora tävling är nordiska mästerskapen som genomförs i Örebro den 7-8 december i år. Tävlingen är en öppen tävling, vilket innebär att deltagare från andra länder än de nordiska är välkomna att delta.

Knut Säborg Dansstudio kommer också att arrangera nordiska mästerskapen även 2014 och 2015. 2015 kommer man att arrangera europamästerskapen och man har också ansökt om att få arrangera VM 2016.

Text och foto: Mats Turesson

[adrotate banner="126"] [adrotate banner="128"]

Kommentera inlägget:

kommentarer