Svartå herrgård

Av admin
Kultur
15 Okt 2013
2369 Läsningar

Just där västernärkeskogen öppnar sig mot sjön Lilla Björken, stoltserar Svartå Herrgård. Huvudbyggnaden är en pampig byggnad i gustaviansk stil omgiven av två flyglar och en välskött park med utsikt över sjön. Redan vid första anblicken förflyttas sinne i tid och rum till 1700-tal. Genomgående väl planerade utrymmen och gott om mysiga samtalshörnor, pampiga salonger och spelrum.

herrgard2

Vid ankomsten välkomnas vi med ett stort leende och mycket värme. Vi får information om tider för eftermiddagskaffe och middag. Rummet är generöst i storlek och tidsenligt inrett med en ståtlig kakelugn som är en av herrgårdens originaldetaljer. Badrummet är modernt och bekvämt. Hela inomhusmiljön andas historia, allt känns mycket genomtänkt men ändå inte för tillrättalagt. Svartå Herrgård erbjuder en synnerligen romantisk atmosfär och känsla av överdådighet.

herrgard3

Omgivningen är definitivt inte sämre den. Herrgårdsparken är välskött och leder ner mot den vackra sjön. Angöringsbryggan är kanske lite väl tilltagen med tanke på att sjön inte är så särdeles stor, men den är helt rätt i proportioner i förhållande till parken och huvudbyggnaden. Staketets bitvis flagnande färg ger en känsla av genuin ålder och charm. Utsikten över sjön är slående vacker och bidrar till en skönt avkopplande fikastund.

Middagen intas i en av de magnifika matsalarna som är omsorgsfullt uppdukade. Menyn gör den i övrigt inspirerande miljön rättvisa. Allt från det nybakade brödet till den sofistikerade och välkomponerade huvudrätten och syndigt goda desserten. Svartå Herrgård är med all rätt kända för sin välsmakande mat. Servicen håller hög nivå och känslan är att personalen har ett personligt engagemang i att ge en så god upplevelse som möjligt.

herrgard1

För de som gillar historiska miljöer och nästan överdrivet romantiska atmosfärer är Svartå Herrgård en idealisk plats.

Service: starstarstarstar
Rummet: starstarstarstar
Maten: starstarstarstar
Atmosfär: starstarstarstarstar
Helhet: starstarstarstar

Kommentera inlägget:

kommentarer