Turkietreportage: En tripp till Alanya

Av admin
Nyheter
15 Okt 2013
1929 Läsningar

Med gympadojorna på, en flaska vatten i handen och med lite pengar på fickan är vi redo för ett första äventyr. Vi betalar 2 tl (ca 7 SEK) och kliver på den lokala bussen. Vid varje hållplats kliver fler och fler resenärer på och snart är det proppfullt. Människor står verkligen packade och hänger in över oss som har sittplatser.

Turkiet3

Vägen upp till toppen är brant och smal men ändå löser sig panikartade möten med bilar längs vägen och vi är imponerade av vår chaufför. Störst först verkar vara det som gäller.

Frågan som ploppar upp i huvudet under resans gång är hur vanligt det är med trafikolyckor här? Alla kör fort, tutar på varandra och svänger, ofta utan att blinka, istället viftar man med handen genom det öppna fönstret. Väl framme vid vårt mål, som är beläget ett hundratal meter över havet, kan vi njuta av denna fantastiska utsikt över Alanya.

Till höger ser vi Kleopatrastranden och till vänster hamnen och Östra stranden, rakt fram enbart hav. Platsen vi befinner oss på kallas Borgklippan och borgen här byggdes på 1200-talet. Allt vi ser härifrån ska vi nu njuta av i en hel vecka. Sol, bad, shopping, god mat och dryck. Borgklippan är också bra att navigera sig efter, i Alanyas enorma rutnät av gator och gränder.

Vägen ner är lång och vi har valt att gå. Längs vägen finns små stånd med turkiskt hantverk och ett flertal restauranger. Just nu har vi tänkt att vi bara ska ta oss ner, äta och dricka gör vi sen. Det tar ungefär en timme innan vi är nere. Det känns i benen och vi är glada att vi tog beslutet att ta bussen upp och bara gå ner och inte både och, som vi tänkte från början. Vi hittar ett ställe som säljer Döner kebab, en tunnbrödsrulle med strimlat kött, grönsaker och sås, för endast 4 tl (ca 14 SEK) och äter den medan vi fortsätter vår promenad till hotellet.

Turkiet2

Vi har åkt till Alanya för att förlänga sommaren lite. Våra dagar delas upp mellan Kleopatrastranden, Östra stranden och poolområdet på vårt hotell, Villa Sunflower. Det är mellan 33 och 38 grader i luften och ca 30 grader i havet. Det är inte direkt svalkande att doppa sig. På stränderna finns det dock duschar, att skölja av sig saltvattnet i, dessa har svalare vatten.

Första strandbesöket blir på Östra stranden. Varje restaurang/bar har sin egen bit av stranden. Det är noga markerat med färger, på solbäddarnas dynor och parasol, vad som hör till vilken bar. Vi slår oss ned på ett par gula solbäddar och genast kommer en strandvärd fram och presenterar sig och erbjuder oss något att dricka.

En flaska Efes öl 50 cl kostar 8 tl, en flaska vatten kostar 2 tl. Vatten behöver man dricka mycket av, ca 1 liter/10 grader i luften/dag. Så vid 30 grader varmt rekommenderas man att dricka ca 3 liter vatten.

Sanden på Östra stranden är nästan som sandlådesand och blir mycket het i solen. Det går inte att ha fötterna i sanden alltför länge. Knappt de 15 metrarna ner till vattnet, det hettar rejält under fötterna.

Vi tillbringar även tid på Kleopatrastranden. Där är det lite annorlunda. Restaurangerna har sin del av stranden även här, men här kostar det en slant att hyra solbädd och parasol. Bara bädd kostar 4 tl och vill man även ha parasol så blir det 6 tl. En öl är dock billigare, en flaska Efes 50 cl kostar här endast 6 tl. Att lägga ut sin handduk i sanden kostar dock inget alls.

Vi lägger oss ganska så nära vattnet, för att slippa ha så långt att gå i den heta sanden, det är bara några meter ner till vågorna som sköljer in. Sanden på Kleopatrastranden är lite grövre och vitare än på Östra stranden. Det sägs att Kleopatra fraktade hit sanden från Egypten, där av strandens namn.

Det är inte alls illa att stanna vid hotellets pool heller. Den är svalare än havet och ingen het sand som bränner under fötterna eller fastnar över hela handduken. Rätt så bekvämt faktiskt. Precis som vid stränderna så kom servitörerna och erbjöd oss drycker vid solbädden, som vi inte behövt betalt något för. Servitörerna slår sig gärna ner och pratat lite. Det blir många frågor om Sverige.

Bazaar och shopping
Kom in! Jättebilligt! Ni är första kund idag, billigt billigt! Det är bara ett fåtal av de fraser som vi får höra när vi kliver in i shoppingens värld i Alanya. Bazaaren är den stora platsen där både det ena och det andra säljs. Bazaaren består av en mängd butiker och restauranger. Det räcker att man går förbi en butik, man behöver inte ens titta på deras saker, så börjar lockande utrop. När man lämnat en butik och går förbi nästa så upprepas proceduren igen.

Mycket finns dock att hitta för den som har tålamod. Shoppingen här är inte direkt som hemma, den kräver en hel del list, påstridighet och uthållighet. Har man allt detta kan man göra riktiga fynd. Ursprungspriset som ges av försäljarna är på tok för mycket, rimligt är att betala ungefär hälften. För att få det pris man vill ha gäller det då att pruta och försöka stå på sig, vilket inte alltid är helt enkelt.

Det man bör hålla i minnet är att dessa märkeskläder och väskor inte är äkta vara, utan kopior och inte alls värda så mycket pengar som säljarna vill ha för dem. När en affär är avklarad eller under affärens gång så blir man ofta bjuden på något drickbart, i regel te. Turkarna gör allt för att hålla en kvar på plats så länge som möjligt för att kunna sälja så mycket som möjligt.

Turkiet1

Mat och dryck
Ett brett utbud av restauranger gör att det inte är lätt att välja. Precis som vid butikerna så vill de vid restaurangerna att vi ska komma in till dem för att äta och dricka. De flesta erbjuder precis samma sak, till i princip samma priser. De som vinner in många gäster har oftast ett Happy Hour-erbjudande, som 2 för 1, på dryckerna. Köp en öl få en öl, köp en drink få en drink.

När maten är beställd, så serveras man oftast ett långt platt bröd eller baguette, med någon typ av dip, eller till och med en liten pizza, att börja med. Vi kan garantera att man inte lämnar en turkisk restaurang utan att vara mätt. Det är rejält med mat på tallrikarna och den är underbart god, oftast med en mängd grillat kött, grillade grönsaker, ris och pommes frites. En sådan tallrik med mat kostar ca 30 tl.

Vid en av våra luncher valde vi att leta upp en lokal restaurang ”åt fel håll”, istället för att gå in mot city så gick vi åt precis motsatt håll. Vi valde en liten folktom uteservering, till en restaurang där personalen knappt förstod någon engelska, och beställde varsin pasta Carbonara.

Efter en stund stannar en man på moped och går in med en påse, ur påsen sticker ett franskbröd upp. Snart är mannen ute igen, startar mopeden och åker iväg. Strax efter kommer det ut flera fat med grönsaker och röror till vårt bord, och uppskuret franskbröd att doppa i myntayoghurt.

Det smakar riktigt bra. Medan vi sitter där och äter, kommer det en lätt haltande kvinna och bär på två grytor. Även hon går in på vår restaurang och alldeles efter att hon gått, så kommer vår pasta Carbonara ut till bordet, rykande het. Även den rätten smakar alldeles förträffligt.

Vi har sysselsatt 4 personer, varav 2 tagit sig hit, för vår lunch. Två på restaurangen, varav den ena mest satt och betraktade oss, en som kom hit med förrätten och brödet och en som kom hit med maten och för detta betalade vi endast 24 tl (85 SEK) och då ingick vattnet vi drack. För den summan hade vi inte ens fått en portion pasta, om vi ätit på en restaurang i city.

Båttur
I hamnen ligger många fartyg på rad. Den ena mer piratlik än den andra. Vi ska boka en båttur har vi tänkt. Vi väljer Black Pearl och kapten Jack Sparrow. Vi får betala 65 tl och får då en heldag ombord med mat och dryck. Önskar man en öl eller annan alkoholhaltig dryck så får man betala extra för det.
När dagen för båttur kommer, kliver vi på båten vid ca 09.45 och den lägger ut en stund senare.

Under dagen gör vi flera stopp, dels för att få lite historisk guidning från vår kapten och dels för att bada. Några klättrar ner på stegen, och några hoppar från relingen, ner i det klara, ljumma, salta vattnet. Om man vill får man även hoppa från klippor och simma in i grottor tillsammans med någon från besättningen.

Vi får se stora sköldpaddor som simmar fritt och kaptenen berättar att man emellanåt även kan se delfiner. Medan vi solar och badar sprider sig dofter från grillen, som hänger ut från aktern. Lunchen består av grillade spett med fisk, kyckling och köttfärs, serverat med spaghetti, sallad och bröd.

Oturligt nog fick vi även uppleva sjösjuka ombord. Det märktes direkt på besättningen att de visste hur det skulle hanteras och den sjuke piggnade på sig igen under resans gång. Det är viktigt att äta lite och att dricka. Det underlättar även att ta ett dopp.

Något att ha i åtanke innan man kliver på en båt, om man vet med sig att man är känslig. Vi kom tillbaka till Alanyas hamn vid sextiden på kvällen. Efter en gungig, trevlig och rolig dag var det ändå en härlig känsla att ha fast mark under fötterna igen.

Turkisk afton
När man är på en semester som denna, så ska man absolut uppleva en turkisk afton. Det är säkert något som alla hotell har på sina program. Det bjuds på underhållning, mat och dryck. Maten på dessa tillställningar är inte som den man hittar ute på restaurangerna. Det är mer sådant som turkarna själva äter.

Det är mycket grönsaksröror, sallader, bönor, aubergine, vinbladsdolmar med risfyllning och en mängd olika såser och dressingar. Till oss turister finns det också grillat kött, oftast lamm och kyckling, pommes, spaghetti, ris och till och med pizzabitar.

Dessertbordet dignar av vackra och välgjorda bakverk och små kondisbitar. Allt ser underbart gott ut men smakar tyvärr inte så mycket. I alla fall inte åt sötsakshållet. Detta är dock ett perfekt tillfälle att prova på att smaka på allt.

Text och foto: Marie Svensson

Kommentera inlägget:

kommentarer