Siktet inställt på dans

Av admin
Kultur
9 Sep 2013
3053 Läsningar

- Danstalangen Marcus Reidarsson, 14

Han har dansat halva sitt liv. Ändå är han bara fjorton år gammal. Löftet Marcus Reidarsson har redan tre raka SM-segrar i ryggsäcken, och målet är att en dag vinna tävlingen Streetstar i Stockholm. Möt killen som har rytmen, eller beatet, i blodet.

Dans_3

Det var en kompis som övertalade Marcus att de borde börja på en danskurs. Marcus syster som också dansar tyckte det var en bra idé.
– Min syrra att det vore kul om jag började för då kunde hon lära mig, berättar Marcus.

Namn: Marcus Reidarsson
Ålder: 14
Bor: Katrinelund
Fritid: Trixa med kickbike
Film: Step Up och filmer med Bruce Willis
Mat: Kycklingsallad
Mål: Vinna StreetStar
Tränare: Anna Basha
Parkompis: Markus Håkansson
Grupp: Massive Flow
inspiration,
Les Twins
Meriter: 2:a, SM singel, 2009
1:a, SM singel, 2010
1:a, SM singel, 2011
1:a, SM singel, 2012
13:e, VM singel, 2010
12:e, VM singel, 2011
12:e, VM singel, 2013

Kompisen slutade redan efter ett halvår, men inte Marcus.
– Jag tyckte det var roligt. Och när jag hittade Street Dance fastnade jag direkt. Det är den dans som är mest min stil. Sen så är det coolt och har skönaste musiken, säger han och ler.

Idag dansar Marcus på Entré i Örebro, efter en flytt från dansskolan i Hallsberg som gjordes i februari förra året. Här trivs han. Han dansar singel, par och grupp med Massive Flow. Inför en tävling tränar Massive Flow 4-5 timmar varje dag, veckan innan.
– Vår tränare är superbra. Hon ger oss alltid nya utmaningar med koreografin till gruppdansen. Men de är rätt svåra så det är bara att nöta, säger Marcus.

Känsla för musiken
Även om koreografi är en rolig utmaning, är det improvisation och att tävla i battle som är det allra roligaste .
– Jag är inte så bra på koreografi, jag är bättre på att improvisera. Då är det min känsla för musiken som styr, säger Marcus.
Han menar om att det går ut på att anpassa sig efter låten.

– Om det kommer ett ljust ”pling” så kan jag röra armarna såhär, säger han och låter en vågliknande rörelse gå genom kroppen. Men om det kommer ett tyngre ljud, mer ”BOOM”, kanske jag gör en rörelse med mer attityd, förklarar han vidare.

Dans_1

Alltid nya mål i sikte
Marcus har redan vunnit tre SM-guld i singel år 2010-2013, samt varit snudd på att gå till semifinal i VM tre gånger. Ändå sätter han ständigt nya mål att sträva mot. Just nu är det att vinna tävlingen StreetStar.

– Den skulle vara fett nice att vinna, där tävlar typ alla proffs från hela världen.
Annat han vill göra längre fram är att bli uttagen till danslägret Åsa, där flera av hans äldre gruppmedlemmar varit. Han vill också resa världen runt och ta del av olika danskulturer.

Dans_2

Bredvid den unge dansarens långsiktiga målsättning för tävlingen StreetStar finns även mer tidsmässigt realistiska tankar inför nästa omgång nu i november, då han ska tävla både ensam i singel och med Massive Flow i grupp.
– De vi tävlar mot har ju liksom tränat i femton år, så det är lite svårt att jämföra sig med dem redan nu, säger han.

Även om Marcus är tveksam till dans som heltidsyrke, kommer det alltid finnas med honom vid sidan om. För dansen tröttnar han aldrig på, något som hörs när han berättar om sitt brinnande intresse:
– Det bästa med dans är gemenskapen, och att känna musiken. Att dansa är att förmedla en känsla.

Text och foto: Gabriella Jerlström

[adrotate banner="93"]

Kommentera inlägget:

kommentarer