Orebro4you granskar: Bankernas övervinster

Av admin
Nyheter
7 Aug 2013
893 Läsningar

Har du ett bostadslån? 111 miljarder kronor. Så mycket tjänade storbankerna förra året på bostadslånen. En ofattbart stor summa. För 111 miljarder kronor skulle du kunna driva alla skolor och äldreboenden, ja faktiskt hela Örebros kommunala verksamhet i 18 år. Eller Försvarsmakten, polisen, domstolsväsendet – hela rättsväsendet – i nästan ett och halvt år. Vi skulle kunna köpa och ge varje medborgare i Kumla, Hallsberg, Laxå och Askerskynd en ny Ferrari.

De fyra storbankerna är de välkända namnen SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank. En del av pengarna de tjänade på bostadslånen gick till olika kostnader som de hade i samband med lånen, men en stor del gick direkt i aktieutdelning till ägarna. 35 miljarder kronor närmare bestämt. Det är lika mycket som Sveriges hela biståndsbudget till fattiga och svältande människor i år.

Skillnaden mellan bankernas konstnad för att låna ut pengarna till en kund och hur mycket de fick in från den kunden – räntemarginalen – var förra året högre än på över tio år. I slutet av år 2002 var marginalen cirka 1,2 procent för bankerna. Sedan sjönk den under flera år och i slutet av år 2007 var den nere i nästan 0,2 procent. Efter finanskrisen hösten 2008 har den ökat igen.

Finansinspektionen räknar ut något som de kallar bruttomarginal och nettomarginal på bolån. Bruttomarginalen är vad det kostar banken att låna pengar till ett nytt tremånaders bostadslån med rörlig ränta. Den var efter första kvartalet i år 1,28 procent. I nettomarginalen räknas också bankens övriga kostnader in, som personal, en likviditetsreserv, kostnad för förväntande kreditförluster, och så vidare. Nettomarginalen var efter första kvartalet i år 0,62 procent.

Kostnaden för banken, sett i ränta, för att låna ut pengar till dig i form av ett bostadslån är alltså 2,14 procent. Ändå fick kunderna i genomsnitt betala 2,76 procent i ränta. Det ger banken en vinstmarginal på nästan 29 procent. Det är orimligt högt och där har vi en del i förklaringen till övervinsterna i storbankerna.
Om bankerna hade en vinstmarginal på 5 procent, en mer rimlig nivå, skulle kunderna betala 2,25 procent i ränta. Varje lån skulle kunna ha en ränta som är 0,5 procentenheter lägre och ändå skulle bankerna göra en fullt rimlig vinst.

Är det fel att bankerna tjänar pengar? Nej, att göra vinst är grunden i varje företag, utan vinst kommer det inte finnas några företag kvar och därmed inga jobbtillfällen som ger skatteintäkter, så vi kan betala för skola och äldreomsorg. Men när företag gör övervinster så tyder det på dålig konkurrens. De fyra storbankerna är ett begrepp som till och med Finansinspektionen använder. Egentligen finns det många fler banker i Sverige, men konsumenterna går troget till någon av de fyra stora. Därför kan de ta ut dyra räntoroch tjäna dessa otroliga summor pengar.

Vad kan du som kund göra? Vad måste alla bankkunder göra? Börja förhandla om räntan. Om banken erbjuder dig en ränta kring 2,7 procent, så vet du att du kan sänka den med i alla fall 0,5 procentenheter, ner till 2,2-2,3 procent.
Till hjälp kan du ta Svenska Dagbladets Räntekartan. Där kan du se vad andra personer fick betala i ränta för sina lån. Tusentals personer har gått in och angett vilken ränta de betalar på sina lån och du kan exempelvis se räntor för olika lånebelopp eller utifrån geografiskt område. Du kan också ange räntan på ditt lån för att hjälpa andra.
Där ser man hur mycket det varierar på lånen. Samma bank, samma summa, samma stad, med en månads tidsskillnad, varierar från 3,9 procent till 2,6 procent.

På webbsidorna Pricerunner och Prisjakt går det att ange vilket belopp du vill låna och sedan  jämföra vilka räntor bankerna erbjuder. Där finns fler banker än de fyra storbankerna med.

Svenskarna bör också se över sitt sparande. Det har ökat på senare tid och totalt har vi 1253 miljarder kronor på banken. Men om kunderna placerade pengarna på konton med högre inlåningsränta istället för att låta dem ligga på konton med låg ränta skulle de tjäna mycket pengar. En kund som låter hela lönen stå kvar på ett transaktionskonto utan ränta, istället för att spara 1 000 kronor varje månad på ett inlåningskonto med ränta, går under en tioårs period miste om cirka 4 400 kronor, enligt Finansinspektionen.

Det finns mycket pengar att både spara och tjäna på att vara en aktiv bankkund.

Kommentera inlägget:

kommentarer