Hästutbildning på Övratorps gård

Av admin
Djur
7 Jun 2013
4089 Läsningar

I föregående nummer av Orebro4you skrev vi om träning av travhästar. Hästar och hästsport är något som intresserar många, det har vi fått höra från flera av våra läsare.

Övratorps gård utanför Vintrosa arbetar Moa Svensk med ridhästar. Hon ansvarar för hästutbildningen, som främst består av allmän ridning och hoppning. Verksamhetens huvudfokus ligger i att utbilda och utveckla hästarna men även utbildning och utveckling av ryttare och hästägare är en del av arbetet.

Hast2_WEBB

Hästverksamheten på Övratorp kan förenklat beskrivas i två huvudområden, inridning och ridutveckling (tillridning).
– Det är ett tufft men väldigt roligt arbete, säger Moa Svensk.
Moa har gedigen erfarenhet från arbete med hästar, ridning och hästhoppning. Hon har också genomfört den ettåriga KY-utbildningen, unghästutbildningen, på Flyinge.

– Det är viktigt att man får en välutbildad häst. Det blir både roligare och säkrare att rida då, förklarar Moa. Dessutom så är det nödvändigt att ständigt träna sina hästar, särskilt om man vill tävla.

Inridning
En av huvudbitarna i verksamheten är inridning av unghästar. Inridning sker när hästen är ca 2 ½ år gammal och det sker framförallt på hösten. Detta beror på att hästar oftast föds på våren.

Inridning tar ungefär 8 veckor men det är individuellt från häst till häst, berättar Moa. Det är många moment som ska genomföras och det är väldigt mycket en häst måste lära sig för att kunna fungera som ridhäst. När hästen kommer hit börjar vi från grunden, det gäller att ta det lugnt och försiktigt, det är viktigt att få hästen trygg, förklarar Moa.

Förenklat kan man beskriva inridningsprocessen enligt följande:
* Lära känna hästen, lära den att känna sig trygg av att ha ryttaren nära och runt omkring sig
* Lära hästen att bli hanterad, till exempel att få sina ben upplyfta, att bli borstad o.s.v.
* Ta på träns och bett, gå ut på promenad
* Vänja hästen vid att ha något på ryggen, täckesjord, sadel
* Longchering, styr med lång töm och spö och lär hästen att skritta, trava och galoppera på kommando
* Tömköra, lära hästen att ta kommandon via bettet och tömmarna
* Ridningen genom att bara hänga i ena stigbygeln. Viktigt att få hästen trygg i att ha något på ryggen
* Ridning fullt uppsutten i sadeln, stegvis ökning med längre ridpass och de olika gångarterna.
* Ridning i olika miljöer, i paddocken, ridhus, öppen mark, i skog, på väg o.s.v.

När det gäller utbildning av hästar så skiljer den sig på en väsentlig del från oss människor. Med en häst måste man jobba med varje moment tills hästen klarar av det.

– Det är därför mycket viktigt att man vet hur man ska göra, säger Moa. Att gå för snabbt fram och att för tidigt försöka lära sig ett för avancerat moment kan ge problem i den fortsatta utbildningen. Om man misslyckas med att lära hästen det man planerat i ett moment så sker en negativ inlärning, det vill säga hästen lär sig tvärt om mot det som var avsikten och det kan resultera i stora svårigheter med hästens fortsatta utveckling, förklarar Moa.

Hast1_WEBB

Ridutveckling (tillridning)
Precis som man som ryttare behöver ständig träning och utveckling för att bibehålla eller öka sin nivå så behöver hästen detsamma.
– Tillridning ter sig olika för varje häst och ryttare, utifrån det individuella behovet och önskemålet, berättar Moa.

Det handlar om allt från hästar som är svåra att rida eller hantera rent allmänt till väl fungerande hästar som behöver få en extra kick för att till exempel bli en ännu bättre hopphäst. Till skillnad mot inridningen så går det inte att beskriva i punktform vad tillridning innehåller. Det är mycket stora variationer och det ställer stora krav på kompetens och erfarenhet för att kunna veta vad som behöver och kan göras.

– Tillridningsträning är så mångfacetterad, allt från enkla moment som jag jobbar med här på gården till att jag rider hästar under hopptävlingar, berättar Moa.

Hur fungerar det praktiskt när man lämnar en häst för utbildning?
Det är också lite olika utifrån individuella önskemål, men generellt så tar vi hästarna på helpension. Vi står för allt, stallplats eller lösdrift, träning, mat, strö o.s.v. avslutar Tove Svensk, som tillsammans med Moa jobbar med verksamheten på Övratorps gård.

Text: Mats Turesson
Foto: Johan Ardefors

[adrotate banner="9"]

[adrotate banner="29"]

Kommentera inlägget:

kommentarer