Travtränare med amatörlicens

Av admin
Djur
23 Apr 2013
4267 Läsningar

På Lunds gård utanför Fellingsbro träffar vi Mercedes Balogh som sedan 2012 driver MB Trav i egen regi. Mercedes har en karriär som lärling bakom sig och den sträcker sig tillbaka till gymnasietiden. Hon utbildade sig i hästhållning vid Vreta Kloster naturbruksgymnasium i Östergötland.

Mercedes_IMG_5420_1

-Från början var det ridning som var intresset, men under gymnasietiden halkade jag in på trav, berättar Mercedes.

Efter gymnasiet började hon på Mantorptravet och jobbade som lärling hos bland annat Bengt R Karlsson. Den längsta lärlingsperioden har hon dock gjort hos Åke Svanstedt i Skaratrakten.

Att vara travtränare med amatörlicens innebär att man endast får träna hästar som man själv är hel- eller delägare till. Just nu är det fem hästar i träning hos MB Trav, i stallet finns dock plats för en häst till.

Hur går travträning till? Det finns naturligtvis olika varianter och synpunkter på det, precis som all annan träning och idrottsutövning. En träningsvecka kan till exempel vara upplagd så att man kör två tunga pass och några lättare samt genomför en tävling. De hästar som finns i Mercedes stall tävlar ungefär varannan eller var tredje vecka om de inte har några skador.

Ett tungt träningspass innebär oftast intervallträning, vilket innebär att hästen körs med sulky under ca 1 timma. I detta fall genomförs det på den eget byggda travrakan som är en förhållandevis tungsprungen och lite mjukare bana.

-Det ger bra träning och är skonsamt för hästarna, förklarar Mercedes. De dagar hästarna inte tränar tunga pass blir det andra lättare aktiviteter. Det kan till exempel vara lättare körning med sulky på grusvägarna, någon travbana eller också tar man en ridtur med dem. Alla travhästar är inte lika lätta att rida, så det gäller att anpassa träningen efter respektive häst, någon kanske man bara får köra, berättar Mercedes.

Ett dagsschema i amatörtränarvärlden kan se ut enligt följande:

06.30 Hästarna får mat och omvårdnad
07.30 När hästarna ätit blir de utsläppta i hagen
09.00 – 15.00 Under dagen blir det sedan tungt eller lätt pass för samtliga hästar. Efter passen blir det normalt frigång i hagen igen
16.00 Hästarna tas in i stallet för mat och omvårdnad

Mercedes Balogh är ensam i sin verksamhet, det innebär att hon tränar en häst i taget. Ibland kan dock hästarna, även under träning, behöva sparring, det vill säga andra hästar att springa mot. Vid de tillfällena åker de till en närliggande bana, Örebrotravet eller Fornaboda travbana, eller också tränar man tillsammans med någon annan som har sin verksamhet i närheten.

-Det är särskilt viktigt för unga hästar att träna tillsammans. Då de behöver utvecklas och vänja sig vid miljön tillsammans med andra hästar, säger Mercedes. I MB Trav stall finns därför inga riktigt unga hästar.

Priset på en travhäst kan variera mycket. 30000 – 100000 kan inköpspriset var för en unghäst, men det finns även de som kan kosta nästan en halv miljon. Kostnaden för att hålla en häst hos tränare varierar också, 200-400 kr per dag hos amatörtränare och dyrare i proffsstallen. I priset ingår normalt foder, strö, skor, stallplatsen och träningen. Kostnader för veterinär och tävlingar ligger utöver detta.

Veterinärbesöken kan bli en stor kostnad för hästägarna. Att vara försiktig och att träna rätt och arbeta förebyggande är viktigt. En skadad eller sjuk travhäst blir en dubbel belastning. Dels kostar vården och samtidigt uteblir eventuella vinstpengar då hästen inte kan tävla.

-Det är viktigt att hålla noggrann kontroll på hästarna så att de inte får skador eller blir överansträngda. Att slarva med hästarnas hälsa kan vara förödande, både för det lidande som hästen utsätts för men också ekonomiskt för ägarna, berättar Mercedes.

Text och foto: Mats Turesson

[adrotate banner="9"]

[adrotate banner="29"]

Kommentera inlägget:

kommentarer