Tennistalangen Susanne Celik

Av admin
Nyheter
23 Apr 2013
3580 Läsningar

18-åriga Susanne Celik från Örebro är redan en av Sveriges främsta tennisspelare. Just nu går hon på tennisgymnasiet i Kramfors, men väljer att ladda upp på hemmaplan i Lillåns tennishall innan hon ska inleda en tuff period med tävlingar i Turkiet. Där ska hon spela fem turneringar på lika många veckor.

Susanne Celik backhand

I Örebro är det Frank Sjöström som är Susannes tränare. Han är stolt över sin adept.

– Jag tror stenhårt på att hon kommer att lyckas, säger Frank.

Målet: Tennisproffs
Susanne Celik började spela tennis redan som femåring. Storasyster spelade och Susanne fick följa med systern och föräldrarna till Backahallen och Örebro tennisklubb. Ganska snart märktes det att hon både gillade och hade fallenhet för tennisspel.

Namn: Susanne Celik
Ålder: 18
Bor: Mellringe, Örebro
Favoritfilm: Tv-serien One Tree Hill
Favoritbok: Böckerna om Harry Potter och Twilight
Favoritmat: Plankstek från pappas restaurang
Vad gör jag om fem år? Spelar på WTA-touren

Vid elva års ålder gick Susanne över till Lillåns tennisklubb och i samband med Örebro läns distriktsuttagning till Kalle Anka Cup kom hon och hennes föräldrar i kontakt med Frank Sjöström. Han kunde hjälpa henne vidare i satsningen.

Som elvaåring lyckades hon inte ta sig vidare till Kalle Anka-finalen i Båstad, men från och med året efter gick hon till final varje år. Som femtonåring nådde hon Sverigefinalen, men besegrades av sin träningskamrat och dubbelpartner från tennisakademin i Kramfors som hon hade blivit knuten till tidigt.

Susannes ambition och mål att bli professionell tennisspelare är mycket stark och tydlig. För henne är tennisen redan en mycket stor del av hennes liv, det är i stort sett det enda som gäller.

– Jag har dock inte bråttom, det får ta den tid det tar, men jag ska bli tennisproffs, säger Susanne utan minsta kaxighet, istället utstrålar hon målmedvetenhet och eftertanke.

Pressat träningsschema
Susanne Celik framhåller hur viktig familjen har varit, och fortfarande är, för hennes karriär. Det kostar mycket tid, engagemang och en del pengar. Hon har även fått viss hjälp av några få sponsorer.

Det är tydligt att Susanne spenderar mycket tid på sin tenniskarriär. Möjligheten att umgås med vänner är begränsad, men det menar hon är ett medvetet val. Den lediga tid hon har från skola, träning och spelande använder hon för att bara vara hemma och umgås med familjen.

För Susanne kan en skol-/träningsdag se ut enligt följande:

07.00-08.00 Fysträning (styrka och uthållighet)
08.00-09.30 Tennisträning
10.00-11.45 Skola
12.00-13.00 Lunch
13.00-14.00 Skola
14.00-16.00 Tennisträning
16.00-17.00 Fysträning (styrka och uthållighet)

Ca 1 vilodag per vecka

Susanne läser ett gymnasieprogram inriktat på hälsa, idrott och ledarskap. Hon läser på distans och har en individanpassad skolgång som möjliggör hennes tennissatsning. Den treåriga utbildningen ska enligt planen ta tre och ett halvt år.

I år ser Susanne en möjlig chans att slå igenom ordentligt i sitt tennisspel. Om det sker kommer möjligen hennes tidsschema för skolgången justeras lite, men det är inget som bekymrar henne. Hon utstrålar samma målmedvetenhet även när det gäller livet vid sidan om tenniskarriären.

– Det får jag ta igen senare i så fall, konstaterar hon lugnt.

Turneringar för framtiden
På Susanne Celiks meritlista så här långt finns bland annat tre SM-guld, de senaste från i februari tidigare i år vid inomhus-SM, där det blev både singel- och dubbelguld i U21-klassen. 2012 tog hon guld i inomhus-SM i klassen flickor 18 år. Hon spelade även SM-final utomhus 2012, men fick då nöja sig med silvermedalj.

Susanne spelar både singel- och dubbeltennis men föredrar singelspel.

– Jag gillar att ta ansvar och fatta beslut själv, säger hon.

I Turkiet väntar en rad så kallade Future-turneringar (eller 10 000-dollarturneringar). Genom att spela så många sådana turneringar som möjligt, och där göra bra ifrån sig, skapas chanserna att få gå vidare i tennishierarkin till större turneringar. Målet är att gå så långt man kan komma och då är det betydligt större prissummor än 10 000 dollar som gäller.

Fakta Susanne Celik

Ålder: 18 år
Uppvuxen och bor: Mellringe, Örebro
Favoritfilm:         Tv-serien One Tree Hill
Favoritbok:         Böckerna om Harry Potter och Twilight
Favoritmat:         Plankstek från pappas restaurang.
Vad gör jag om fem år?     Spelar på WTA-touren
Tennistränare:     Frank Sjöström, Lillåns tennisklubb
Rickard Hansson, Kramfors tennisklubb
Manager/coach:    Caxton Njuki, Nyköping

Text och foto: Mats Turesson

[adrotate block="2"]

Kommentera inlägget:

kommentarer