Örebroentreprenören Stefan Wallin

Av admin
Nyheter
23 Apr 2013
4159 Läsningar

Stefan Wallin är kanske inte en kändis som företagare i Örebro. Ändå har han varit Örebro trogen i hela sitt yrkesliv.

Stefan_IMG_5412

Yrkeskarriären började, efter gymnasiets 2-åriga Sociala linje, som fotolabbiträde på Svensk Fotokonst i Örebro samtidigt som han under skidsäsongen jobbade som diskare och servitör på Lapplandia hotell i Riksgränsen. Skidåkning, både utför och på längden har hela livet varit ett stort och passionerat intresse.

-Jag hade ingen aning om vad jag ville göra, mer än att åka skidor och ha roligt, berättar Stefan om tiden direkt efter gymnasiet.

Han var också starkt engagerad i verksamheten på Vivalla fritidsgård på den tiden.

Yrkeskarriären fortsatta dock på svensk Fotokonst och SEFO, Skolornas Elevfoto, under åren 1978-1985. Hans arbetsuppgifter utvecklades hela tiden och omfattade bland annat bildeditering, bildurval och ansvar för alla fotoutrustningar.

1986 ville Stefan pröva något nytt och sökte jobb på Round Office.

-Det var då ett mycket intressant och framgångsrikt företag som det talades om i Örebro, berättar Stefan. Han fick anställning och jobbade 1986-1988 som inköpare där.

1989 kom Stefan tillbaka till foto- och bildbranschen igen, nu till Ariel Fotolabb i Örebro (f.d. Svensk fotokonst). Arielkoncernen hade fotolaboratorium i Örebro och flygfotoverksamhet i hela Norden. Stefan blev VD för Ariel Sweden AB 1990. Åren därpå blev en mycket turbulent period i branschen, där bland annat flygfotoverksamheten gjorde stora minusresultat.

Från 1993 kom Stefan Wallin in som en av huvudägarna och företaget fick namnet Q Utveckling och Q Fotolab. Q för kvalitet och för att ha kul på jobbet.

-Vi tog då beslutet att vårt fokus skulle vara på skolfoto, berättar Stefan.

Q Fotolab utvecklade till ett fristående fotolabb med kunder i huvudsak bland skolfotoföretag i Sverige och Norge.
Under slutet av 1990-talet kom den stora förändringen och övergången från analog filmbaserad fotografering till digitalfoto. År 1995 kom LABA, med Curt Gruveus, in som delägare i bolaget. Samarbetet mellan Stefan Wallin och Curt Gruveus har sedan dess fortsatt och utvecklats.

-Vi beslutade att satsa allt på den digitala framtiden, och gjorde för oss stora investeringar på ca 19 miljoner under perioden 1999-2003. Då hade vi hade en omsättning på ca 20 miljoner, det var alltså en mycket krävande satsning, förklarar Stefan.

Stefan och hans kompanjoner i Q Utveckling har hela tiden haft en långsiktig målsättning med sitt företagande.

-Företagande ska vara långsiktigt för att det ska fungera, i vissa perioder måste man satsa och investera för att få lönsamhet i framtiden, förklarar Stefan.

Från 2002 har Q Utveckling och Q Fotolabb haft resultat som årligen genererar överskott. Sedan mitten på 2000-talet och fram till idag har Q Utveckling ökat sin verksamhet. Bolaget har under åren förvärvat delar av eller hela skolfotoföretag. Bland annat företag som tidigare varit kunder till Q Fotolabb.

-Det som från början var ett sätt att säkra vår fotolabbproduktion har utvecklats till en inriktning att skapa ett företag som har kontroll av hela kedjan från fotograferingstillfället till att färdiga bilder och skolkataloger har producerats, berättar Stefan.

Utvecklingen medförde att Q Fotolabb kunde förvärva och flytta in i en nybyggd fastighet på Bäckvägen 2008. Fastigheten byggdes som bilhall men blev istället fotolabb. I samband med detta skapade Stefan Wallin och Curt Gruveus fastighetsbolaget Q-bo AB som gick in som ägare till fastigheten.
Redan då fanns i planerna den nya Toyota- och Lexusanläggning som nu ligger nybyggd i Lillån. Lokalen som inrymde fotolabbet är idag däckhotell och verkstad åt Toyota och Lexus.

Fotolabbet, och numera även digitaltryckeriet, finns därför sedan förste april 2012 i nybyggd fastighet som ligger granne med Toyota på västra sidan om riksväg 50.

Q Fotolab & Grafiska AB och Q Utveckling AB
Koncernen Q Utveckling, utöver Q Fotolabb & Grafiska, består idag av följande delar: Tema Klasskort AB med säte i Grevie utanför Båstad och Ariel Foto AS i Vestby i Norge. Dessutom har man delägarskap i Svenskt Skolfoto AB i Nyköping, LJ-tryck AB i Ängelholm, Krona Trykk AS i Norge och Maggie Event AB.

I Tema Klasskort AB inryms de tidigare företagen Tema Skolfoto, Svenska Klasskort, Elevbild i Hörby och E&S Foto AB från Örebro.

-En viktig del för oss är att skapa arbetstillfällen. Vi har under högsäsong ca 200 personer anställda i våra helägda bolag i Sverige och ca 75 personer i Norge, berättar Stefan.

Vad har då Stefan Wallin och hans företag för planer inför framtiden?
-När det gäller skolfotobranschen så gäller det att vårda och utveckla den verksamhet vi nu har. Vi fotograferar, och har i vår labbproduktion, idag ca 700000 barn, elever och ungdomar, säger Stefan.

Tryckeriverksamheten och fastighetsbeståndet är något som förhoppningsvis kommer att utvecklas, spår Stefan. Det finns bland annat planer på att bygga en ny fastighet för Tema Klasskorts räkning i Båstad kommun.

Vad har då Stefan för företagsdrömmar framöver?
-Drömmen är att driva ett hotell med tillhörande eventverksamhet i Åre tillsammans med vännen och kompanjonen Peter Glyt i Maggie Event, säger Stefan och skrattar.

Kanske är det mer det starka skidintresset och lusten till nöje än realistiska möjligheter. En dröm är dock en dröm, och utan dem vore nog livet mycket tråkigare. Hur det går med detta återstår att se. Klart är dock att ihärdigt och långsiktigt arbete har lönat sig, både för Stefan Wallin och alla andra som nu har ett Qul jobb någonstans inom Q Utvecklings verksamhet.

Text och foto: Mats Turesson

[adrotate block="2"]

Kommentera inlägget:

kommentarer