Örebroarnas nära utflyktsmål – Nora

Av admin
Nyheter
23 Apr 2013
2503 Läsningar

Likt Lindesberg, ligger Nora vackert vid en sjö. Längs Norasjön finns en fin strandpromenad där man kan fika på något av utecaféerna eller bara njuta av en promenad i den vackra miljön. Från bryggan nära järnvägsstationen kan man ta båten Plaskis ut till Alntorps ö, en populär plats för sol och bad.

Nora_IMG_6378 2

-Till Nora åker Örebroarna för att byta storstad mot småstad, säger Håkan Ceder, turistchef i Nora.

Noras centrumbebyggelse består till huvuddelen av låga trä- eller stenhus. Nora är en av Sveriges få trästäder som kännetecknas av bevarad låg trähusbebyggelse.

Utöver trähusbebyggelsen och de små butikerna är det främst två saker som sätter Nora på kartan, Noraglass och järnvägen.

Veteranjärnvägen är ett populärt besöksmål. Under sommarsäsongen kan man åka ånglok från Nora till Pershyttan och till Järle station.

I år lyfter Nora fram sin egen deckardrottning Maria Lang lite extra. Som besökare kan du delta i guidade mordvandringar eller gå på egen hand.

-Man får heller inte glömma Götlinska gården, ett före detta privathem som står intakt och som nu visas som ett museum, säger turistchef Håkan Ceder.

För den som är intresserad av arkitektur kan ett besök i Gyttorp vara en bra idé. Där arrangeras guidade visningar bland de utmärkande husen som arkitekten Ralph Erskine formgav.

Strax utanför centrum vid kanten av Hagbyån ligger kvarteret Bryggeriet. Här finns under sommarsäsongen ett utbud av hantverk och konst. Här inryms också Noras eget whiskydestilleri.

Strax norr om Nora ligger en av Sveriges största privata rosenträdgårdar när det gäller antalet arter. Den är tillgänglig för ett besök.

I riktning mot Kilsbergen ligger Pershyttan, en plats väl värd att besöka med gruva, hytta, gammal bebyggelse och fina vandringsleder. I området finns även ett stort utbud av stigar för mountainbike-åkning.

I kommunen finns mycket annat att göra, som att se teater på Stadra sommarscen eller att gå på hantverksmarknaden Larsmäss i Järnboås. Under säsongen besöker många golfare Nora golfklubb, som ligger fint på Norasjöns södra sida.

Även i Nora anordnas familjeveckor i början och slutet av sommaren. Två viktiga traditioner är, Noradagarna förta helgen i juli med storloppis och antikmarknad och Noramarken som alltid hålls sista helgen i augusti.

Löpartävlingen Norasjön runt kan man springa den 14 september. Det är en halvmaraton som ingår i Bergslagsklassikern.

Mer information om Nora och dess aktiviteter hittar ni på: www.visitnora.se och www.berslagen.se.

Text och foto: Mats Turesson

[adrotate block="2"]

Kommentera inlägget:

kommentarer