Örebroarnas nära utflyktsmål – Lindesberg

Av admin
Nyheter
23 Apr 2013
5787 Läsningar

Örebro län är ett av Sveriges minsta län men är ändå en del av tre landskap, Närke, Värmland och Västmanland. I Örebro med omnejd finns en stor mängd utflyktsmål, i detta numer av Örebro4you ska vi titta närmare på orterna Lindesberg och Nora – som två av Örebroarnas närmaste utflyktsmål.

Lindesberg_IMG_8080

För de flesta örebroare är det sannolikt två välkända orter som kanske besökts både en eller flera gånger.

Lindesberg
Turistbyråns Gertrud Jonasson och Carolina Berg berättar varför vi ska ta en utflykt till Lindesbergs kommun.

 - Mycket som finns här finns i Örebro, men i Lindesberg är allt närmare, säger Gertrud.

Lindesbergs tätort ligger vid Lindesjön. Den södra infarten bjuder på en mycket vacker vy när man kör över Lindesåsen in mot stan. Lindesåsen har för övrigt gett namnet åt staden.

Det är lätt att ta sig till Lindesberg, tåget tar cirka 25 minuter från Örebro och stationen ligger centralt. Därifrån är det gångavstånd till det mesta i tätorten. För de som kommer med bil så är det fri parkering i Lindesberg.

-Vårt badhus, Energihallen, är mycket populärt bland barnfamiljer eftersom det är mindre och lugnare än Gustavsvik i Örebro, säger Gertrud Jonasson.

Annars är promenad runt, solbad eller bad i Lindesjön uppskattade aktiviteter. Promenad- och motionsleden runt hela sjön, är cirka åtta kilometer lång.

-Det finns ingen perfekt badstrand men de lägger ut badbryggor och för de som vill hitta en mer privat plats för solbad så finns det stora möjligheter runt sjön, berättar Carolina Berg.

Lindesberg centrum består av blandad bebyggelse. Längs Kungsgatan och vid Rådhustorget finns äldre hus bevarade och längs Kristinagatan ligger lite mer moderna byggnader.

Lindesberg har olyckligtvis drabbats av ett flertal bränder i historien och i den senaste på 1800-talet förstördes en stor del av den gamla trähusstaden. Runt torget och närliggande gator finns det mesta av Lindesbergs butiks- och restaurangutbud.

När det gäller motion och tävling så finns möjligheten att delta i Lindesimmet som arrangeras den 24 augusti. Lindesimmet, tillsammans med bland annat halvmaran Norasjön runt, ingår i Bergslagsklassikern som är en mindre variant av en Svensk klassiker.

Lindesberg är lite av en motorstad, många är intresserade av motorsport och av bilar, kanske främst amerikanare. Två stora motorevenemang hålls årligen i stan. Den första är Vårmönstringen den 11 maj, en bilutställning med efterföljande crusing . Den 17-18 augusti genomförs Linde open, en dragracingtävling som också har blivit en tradition.

Utöver Lindesbergs tätort finns det mycket annat som är värt att uppleva i kommunen.

För den travintresserade finns Fornaboda travbana bara fyra kilometer norrut vid riksväg 50. I norra delen av kommunen ligger Kloten, Lindesbergs vildmark, ett naturområde med riktig urskog. Söderut finner vi Sverkersta gård, där man bland annat ordnar kosläpp i maj och den holländska udda sporten Farmers golf under sommarsäsongen.

Även i Frövitrakten händer aktiviteter. Mellan Frövi och Fellingsbro ligger Nostalgibyn med butik, café, pub och återkommande motorträffar.I sommar arrangeras musikfestivalen Rockviken i Frövi.

För den fjärilsintresserade finns fjärilsreservatet i Munkhyttan. där kan man få se de sällsynta asknäts- och vaddnätsfjärilarna .

I likhet med övriga bergslagskommuner arrangeras familjeveckor i Lindesberg. Vecka 26 och 32 erbjuds särskilda aktiviteter och erbjudanden för barn- och barnfamiljer.

Den årliga Lindesbergs marknad går av stapeln 20 september.

För information om Lindesbergs aktiviteter: www.lindesberg.se och www.bergslagen.se.

Text och foto: Mats Turesson

[adrotate banner="28"]

Kommentera inlägget:

kommentarer