Jultest: Hur jul är du?

Av admin
Humor
10 Dec 2013
3171 Läsningar

När det lackar mot jul har vi alla olika sätt att se på stundande högtid. Vissa hardcore-stressar igenom december med önskelistor från miljontals barnbarn i ena näven och en skopa hjärtmedikament i andra. Somliga tar det lite lugnare och väntar till den 23:e med att ens reagera över dopparedans existens. Så hur mycket jul rinner då i dina ådror? Här har du chansen att testa dig och få resultatet svart på vitt – är du en jul typ?

Jultest

1. Julklappsrushen är en av svenskarnas allra heligaste traditioner vid tiden för firandet av Jesus storkresa. Vissa har hela kompanier att utfodra med klappar, andra tar det lite lugnare och shoppar ett par tubsockar till morsan dan innan dopparedan.

Hur många klappar köper du?

a) Inga. Jag firar inte jul och skulle för mitt liv aldrig få för mig att ge bort något gratis.
b) 1-3. Jag har sagt upp allt utbyte av gåvor kring jul men köper några ändå. Mest för att ge folk dåligt samvete.
c) 4-10. Alltid sista tre dagarna. Tror jag ska hinna galant men av någon anledning blir klapplistan alltid längre än vad man tror. Alltid missar man någon.
d) 11-400. Julen är ett helvete. Sjutton barnbarn är inte att leka med; får de inte vad de vill ha kommer du att brinna i deras minne för all framtid.

2. Ingen gran, ingen jul. Eller? Vissa smyckar sitt juleträd till oigenkännlighet, andra hänger en kula i orkidén. Somliga har ingen gran alls, andra ska ha prima vara. Traditionen av att ha ett grenverk i julhemmet skiljer sig markant åt i de svenska stugorna.

Annons

Pacos testannons 540x150 px

Hur ser du på grantraditionen?

a) Det kommer inga barrträd in i mitt hem oavsett tid på året. Jag firar hellre jul i skogen än befläckar mitt laminatgolv med ogräs.
b) Plastgran är grejen. Inga barr, inga kryp och inget jävelskap.
c) Vi köper granen kapad och klar på macken, färdigpaketerad med lösa barr och rivsår.
d) Självfallet tjyvkapar vi en praktgran på bondens mark. Vad ska han med så mycket granar till, han behöver väl ändå bara en själv?

3. Ett fenomen det råder oerhört delade meningar omkring är huruvida alkoholen hör julen till. I vissa sällskap spottar man i barnglöggglaset medan man i andra familjer har uppenbara svårigheter med att klargöra för julaftons kväll under juldagen.

Hur ser man på alkoholkonsumtion vid juletider hemma hos er?

a) Vår släkt har inte druckit en droppe alkohol på 200 år. Lättöl är en synd och Herrljunga cider borde bannlysas av ärkebiskopen. På jul dricker man vatten och grytspad.
b) Alkoholen hör väl egentligen inte julen till, men lite glögg kan väl inte skada. Dock inget för barn under trettio år.
c) Rödvin till maten, starkvinsglögg till Karl-Bertil Jonsson och en virre eller två framåt tomtetimme hör julen till. Det krävs för att över huvud taget orka med.
d) Ingen jul utan bardisk. Köttbullar i all ära, men det är spriten som gör kaoset uthärdligt. Vi hänger i lampkronan lagom till Kalle.

4. För många är maten på julbordet signifikativt för högtiden. Ju mer godsaker framdukat desto lyckligare släktsammankomst. Andra slänger fram ett par skrämda sillbitar och några potäter, mest för att få något i magen innan Kalle Anka börjar.

Hur brukar julbordet se ut hemma i er familj?

a) Ingen i vår släkt är särskilt intresserad av vare sig mat eller matlagning. Vi beställer tio sorters pizza och splittar upp. Som vilket kalas som helst.
b) Köttbullar och korv är vad som gäller. Allt annat är overkill.
c) Vi har nog vad man kan kalla ett traditionsenligt julbord. Sill och potatis första vändan följt av köttbullar, skinka, Janssons, dopp i grytan och all övrig nödvändig utfyllnad inemellan. Allt inhandlat på Willys.
d) Det kan bli aldrig bli för mycket på ett julbord. Förutom grundbultarna och lite därtill dukas det fram delikatesser såsom grisfötter, fårmage, kotunga, Cayenne-ekorre och Gud vet allt. För att hinna få ner allt innan kvällens slut brukar vi börja tugga dagen före.

5. Åsikter om vem som egentligen passar bäst i TV-rutan som årets julvärd har blivit en populär diskussionspunkt framåt julaftons kväll. Så vem är då den ultimata konferencieren i dumburken?

Vem tycker du ska vara konstant julvärd framöver?

a) Vi har ingen TV. Och hade vi haft det hade den varit avstängd.
b) Ingen åsikt. På jul ser vi på Animal Planet.
c) Jag tycker Lasse Kronér verkar vara ett bra val, jag röstar på honom. Eller någon från Örebro.
d) Arne Weise har alltid varit och kommer för all framtid att vara världens bästa julbock i rutan. Jag mår psykiskt dåligt när någon annan än Arne sitter i fåtöljen.

6. Kalle Anka och hans vänner anses av många vara en stort skuren bit av jultårtan. Men åsikterna går även här isär, medan vissa fäster sig med skruvar och spik i soffan klockan tre står andra med händerna i fickan vid busshållplasten, på väg bort, vart som helst, bara bort.

Vad händer på julafton klockan tre i er familj?

a) Vi går inte efter er tideräkning. Men när solen står som högst den 24:e december brukar jag ta en cigg innan mitt nattskift på Kronobergshäktet.
b) Då börjar ”How elephants mate” på Animal Planet. Varje dag klockan tre, underbart underhållande.
c) Allt fokus på Kalle Anka & Co. Spännande också att se ett smakprov från årets nya Disneyfilm. Sen brukar hela familjen falsettjoddla ikapp med Bengt Feldreich.
d) Vi släcker, rullar ner storbildsskärmen, startar projektorn och rattar in Kalle. Med surroundsystemet på högsta volym dånar Papa-Papa-Papa-Dia i väggarna och samtliga sitter med håret rakt upp i biofåtöljerna. Ingen säger nåt eftersom det är omöjligt att höra varandra.

7. Hur ligger det egentligen till med önskan om en vit jul? Vissa gör inget annat än att klaga över uteblivet snöfall på julafton, andra tackar högre makter för mild väderlek och gröna gräsmattor. Hur djup är vår förhoppning om snö kring jul?

Hur ser du på begreppet ”En vit jul”?

a) Jag rör mig mest i kriminella kretsar och associerar till helt andra företeelser än krimskrams som dimper ner från skyn. Sen om det är jul eller inte, det spelar ingen större roll.
b) Om väderleksrapporten lyder att det ska snöa till jul går jag raka vägen till datorn och beställer en Thailandresa. Om inte annat så till nästa år.
c) Självfallet skall julen vara vit och kall. Inget klingar jul såsom en frostbiten tomte med istappar dinglandes från näsborrarna. Fast regnar det är det inte hela världen, det är ändå vad man får i julklapp som räknas.
d) Snöar det inte kring jul reser vi mot vintern norröver. Är stugorna uppbokade bygger vi en koja av granris, gräver ner oss i snön och halsar glögg tills vi tinar.

Resultat – Hur jul är du?

Flest a)
Du har inte ett uns jul i kroppen. Antagligen har du heller aldrig hört talas om högtiden. Det är dock aldrig för sent att börja jula. Bjud hem släkten nästa år och käka pepparkakor och mandelmassa tillsammans.

Flest b)
Nja, julen verkar inte riktigt vara din melodi. Har du testat påsken? Mindre stress, inga klappar men med lika mycket must och mer ägg. Kanske kan vara något för dig.

Flest c)
Du har en normal dos jul i systemet. Skinka, tomte, klappar, gröt och glögg, sen åker vi hem. Jul-Svensson personifierad. En jul typ, helt enkelt.

Flest d)
Förmodligen tänker du jul året runt. Kanske borde du fundera på att trappa ner lite, för mycket jul är inte bra för hjärtat. Du personifierar epitetet ‘en riktig tomte’. Sök hjälp.

Text: Markus Qvist
Illustration: Mikael ”Smike” Stenström

Kommentera inlägget:

kommentarer