Taekwondotalangen Alan Brzezinski, 12

Av admin
Nyheter
11 Nov 2013
4664 Läsningar

Genom enorm drivkraft, en stöttande familj och en medfödd fallenhet lyckades han ta svart bälte i taekwondo endast 10 år gammal. Alan Brzezinski är den ambitiöse sportkillen som ständigt strävar efter att utvecklas: i såväl Tae som Kwon och Do – alltså hand, fot och mental styrka.

Alan

Alans pappa har tränat kampsport i åratal. Det var också därför av förklarlig anledning han som först planterade intresset för sporten hos sonen. Då var Alan inte äldre än fyra år gammal – idag är han tolv. Att Alan under dessa åtta år fortsatt med kampsport, idag främst taekwondo, har fallit sig naturligt.

Namn: Alan Brzezinski
Ålder: 12
Familj: Mamma, Pappa och syster Jackline
Mat: Hamburgare
Film: Alcatraz
Bok: Harry Potter
Fritid: Plugga och träna
Meriter: Svart bälte, 1:a Dan
1:a klubbmästerskapet

-    I början var det kul. Sedan kände man att något hände: Jag fick bättre koordination, självförtroende och kände mig tryggare i mig själv. Man blir ännu mer uppmuntrad att fortsätta när det ger resultat, berättar Alan.

Glädjen för sporten prioritet ett
Med tanke på Alans skickligheter i taekwondon kan man tro att han tränar flera gånger i veckan: men sanningen är att han endast utövar den två gånger i veckan med en grupp på 15-20 elever. Dock spelar han basket flera gånger i veckan, så det blir totalt träning nästan en gång om dagen.

Alans tränare i taekwondon är Simon Lim, som även han är med vid min intervju med Alan. Han är nog med att betona vikten av glädje när gruppen bedriver sporten:

- Det viktgaste är att alla ska ha kul, och det märks att de har det. Just Alan är otroligt självmotiverad, han har en egen drivkraft som man inte ser hos vem som helst, förklarar han.

Det svarta bältet: ett bevis på färdighet
Taekwondo är en kampsport med ursprung från Korea, som på många sätt liknar den här i väst mer kända varianten karate, som härstammar från Japan. Som tecken på utövarens färdighet används i de båda sporterna olikfärgade bälten, vilka erövras vid särskilda examineringstillfällen av högt rankade domare. Den högst rankade bältet är det svarta: och givetvis innehar talangen Alan ett sådant.

Vid tio års ålder tog Alan svart bälte, och är därmed en av tre i Sverige som utfört bragden vid den ringa åldern.
- Det kändes skönt, jag blev så stolt. Då hade jag ju liksom uppnått målet att bli en mästare i sporten. Jag tror att det är viktigt att komma ihåg att alla kan om man vill, det har jag tagit med mig från detta, säger Alan.

Alan2

En personlig utveckling
Förutom fördelar som att han blir stark i ben, armar och övriga kroppen av taekwondon, menar Alan att han växer han mycket som person. Dessutom arbetar gruppen Alan tränar med mycket med värdet av den psykiska och mentala styrkan. Något han har nytta av i vardagen hela livet.
- Jag lär mig att ge och få respekt. Vi lär oss att uppmuntra varandra och att hjälpa de svagare, förstärka dem. Det är den del av sporten. Och att ha kul såklart, att man inte ska ta allt på för stort allvar, säger Alan.

Tränaren Simon Lim inflikar även att kampsport är bra för en ytterligare anledning: han menar att man blir bättre på att fokusera, att koncentrera sig på saker i vardagen.

Annons

Föreningsrabatt 540x150

Bäst i klubben
Men även om Taekwondo är en sport där man främst jämför sig med sig själv och sina egna framsteg, finns det självklart även olika sätt att mäta sig med andra. Alan har varit med i en tävling – ett klubbmästerskap för två år sedan – vilket han vann.

Nästa aktuella tävling äger rum den 9:e november. Det är ett distriktsmästerskap där olika taekwondoutövare från kommunerna Örebro, Askersund, Hallsberg, Lindesberg och Kumla tävlar mot varandra.

Hela livet framför sig
Trots Alans stora framgångar i ung ålder har han båda fötterna på jorden.
- Jag vill hålla på med taekwondo så gott jag kan hela livet, mitt mål är att aldrig sluta utvecklas. Men jag är ju bara 12 år, så än så länge tar jag dagen som den kommer.

[adrotate banner="114"]

Kommentera inlägget:

kommentarer