Häringe slott ger mersmak

Av admin
Kultur
11 Nov 2013
1886 Läsningar

Häringe slott, med anor från 1000-talet ligger på Häringehalvön, norr om Nynäshamn drygt två timmars resa från Örebro. Örebro4you besökte Häringe Slott en strålande höstdag i oktober. Ett besök som gav mersmak, främst på grund av den vackra utomhusmiljön och den mysiga interiören såväl i rum och sviter som i de allmänna utrymmena.

För den historiskt intresserade är Häringe slott en höjdpunkt där mycket är bevarat från förr, bland annat från tiden då familjerna Krüger och Wennergren ägde slottet på 1900-talet.

Huvudbyggnaden av dagens slott byggdes under ägaren Gustav Horns tid på mitten av 1600-talet. Oavsett om man vill känna historiens vingslag från 1600- och 1700-talen eller om man vill lära sig mer om de glada, eller galna, dagarna under Krüger/Wennergrenepoken så får alla sin nyfikenhet stillad. Be gärna personalen berätta om slottet eller livet på slottet.

Du kan få höra många intressanta och häpnadsväckande historier, skrönor eller sanningar, det är upp till lyssnaren att avgöra. Att Torsten Krüger lät bygga Sveriges första privata swimmingpool på Häringe är sant, att han även byggde en rutschkana från sitt badrum i slottet direkt ner i poolen är även det sant. Tyvärr kan vi inte se detta idag därför att Axel Wennergrens hustru Marguerite lät montera bort rutschkanan.

Häringe slott har ständigt utvecklats av sina respektive ägare, så även under senare år då man har byggt om i slottet med bland annat nytt kök och nya golv. Rum och sviter är mycket fräscha.

Teman och inredning i sviter och deluxrum är något utöver det vanliga, här är så mysigt att man kan klara sig en hel weekend utan att göra något annat än att bara vara på rummet och njuta. Vår favorit är juniorsviten Paul Fejos som är inredd med klenoder från Fejos och Axel Wennergrens upptäcktsresor runt om i världen.

Kännetecknande för Häringe är blandningen av senaste teknik och bekvämlighet med genuina antika klenoder och prydnader. Ett slående exempel är den vackra trattgrammofonen som står bredvid den väggmonterade plasma-tv:n i en av sviterna.

Vilka är då de typiska gästerna på Häringe idag?

Par som har ordnat barnvakt och verkligen vill njuta och koppla av ett dygn eller två. Annars så är det stor blandning av gäster på Häringe, även barnfamiljer och stora sällskap.

På Häringe är själva slottsmiljön det mest attraktiva, salonger och inredning där gäster kan koppla av, äta, dricka och umgås. Maten är även den en höjdpunkt, på Häringe arbetar man efter Slow-Food-filosofin som kan sammanfattas med Gott, Rent och Rättvist.

Utöver miljön, naturen och maten så bjuder Häringe på en mängd aktiviteter. För aktuella evenemang och teman, se www.haringeslott.se.

Det som ligger framför oss nu är julborden, som börjar serveras från sista helgen i november, därefter nyårsfirande, något som är mycket populärt.

Ni som kommer att åka till Häringe för att uppleva det som vi har gjort, missa inte att verkligen gå runt och titta på allt, tveka heller inte att be personalen berätta. Även om du inte ska köpa cigarrer, be att få titta ner i vinkällaren och humidorskåpet, en plats där man gärna stannar en stund och bara njuter av atmosfären. Här är du så nära de djupa källarvalven du kan komma.

Kommentera inlägget:

kommentarer