En otrolig kick – konstnären Åke Bjurhamn

Av admin
Kultur
11 Nov 2013
3087 Läsningar

Den nya tiden i Åke Bjurhamns måleri startade i början av 1980-talet då han tillbringande några höstmånader i konstens huvudstad New York. Efter många år av måleri, utställningar och lärararbete kände Åke att han behövde utvecklas. Han lämnade därför familjen, Linköping och Sverige för några månaders självförverkligande i New Yorks konstvärld.

Bjurhamn

- Jag bodde på ett lite halvsunkigt hotell för 7 dollar natten, men det var helt ok, berättar Åke. På den tiden stod dollarn i tre kronor, det var alltså ett väldigt billigt boende, berättar Åke.

Under den hösten besökte jag över 300 utställningar och bekantade mig med alla då kända gallerister i New York. Två namn som Åke lyfter fram som några av de främsta inspiratörerna är Willem de Kooning och Mark Rothko.

- Jag fick en otrolig kick, det fullkomligt knockade mig, när jag såg de Koonings tavlor, berättar Åke.

Efter hemkomsten från USA satte Åke igång med måleriet med full kraft. Han hade fått precis den inspiration och målarlust som han hade hoppats på. Åkes första utställning av hans egna abstrakta expressionism blev dock långt ifrån den succé han hade hoppats på.

- Jag ställde ut min första produktion på flera platser, bland annat Linköping, Göteborg, Umeå, Skagen i Danmark och Norrköping. Jag sålde ingenting och det var helt tyst från recensenterna, förklarar Åke.

Han konstaterar att det var alldeles för annorlunda och alldeles för tidigt med den typen av konst i Sverige. – Jag upptäckte senare att det tog ca fem år innan trenderna i New York fick sin spridning till Sverige.

Bjurhamn lät sig dock inte nedslås av detta utan fortsatte med kraft sitt nyfunna måleri. Den stora vändningen kom plötsligt då han fick en köpare som köpte 70 stycken av Åkes tavlor. Konstnärsskapet hade nu fått en starkare grund, och det gav sannolikt Bjurhamn självförtroende och förnyad skaparlust.

Det har blivit ca 75 utställningar genom åren. En av de mest betydelsefulla är utställnigen ”Den stora tystnaden” som Åke gjorde tillsammans med skulptören Bo Olls. Utställningen turnerade runt i Sverige, bland annat till Uppsala konstmuseum, Kulturhuset i Varberg, Sandvikens konsthall och Galleri Händer i Stockholm.

- Tavlorna sålde bra, det var naturligtvis mycket glädjande, säger Åke.

Åke fick efter detta Nordiska rådets vistelsestipendium på Sveaborg. Under vistelsen på Sveaborg målade Bjurhamn ytterligare en utställning, ”Mognadens trädgård” som ställdes ut på Norrköpings konstmuseum och i Linköpings domkyrka.

Åke Bjurhamn målade under sin mest produktiva tid ca 50 tavlor om året.

- Numera blir det färre antal, men måla kommer jag aldrig sluta med, förklarar Åke. Mina verk börjar även dyka upp på aktioner, och det är ganska naturligt med tanke på hur många år jag varit verksam.

Människans liv varar sällan mer än 100 år – konsten kan vara för evigt.

Text och foto: Mats Turesson

Kommentera inlägget:

kommentarer