ECO Örebro Basket – nu börjar vi om från början

Av admin
Nyheter
10 Sep 2013
4136 Läsningar

Sedan den fantastiska starten i basketligan 2009, där höstsäsongen var närmast succéartad, har ECO Örebro haft det motigt både sportsligt, ekonomiskt och klubbmässigt under de senaste säsongerna. I somras gick det så långt att klubben stod på kanten till ruinens brant.

Orebro_basket_2

– Det var en mycket jobbig period, där vi alla inblandade gick tillbaka till grunden och ifrågasatte oss själva och det vi höll på med, berättar Stefan Johansson, ordförande i ECO Örebro Basket och en av de som var med från starten 1999.

Vi vet nu alla att resultatet av denna process blev positiv, även denna säsong har vi ECO Örebro Basket i högsta ligan.
– Vi börjar om från början, vi ska inte bara ha ett herrbasketlag i basketligan, vi ska få basketen att blomstra i Örebro, förklarar Stefan Johansson. Det är många som har ett hjärta som brinner för basket, det har gett oss förutsättningen att gå vidare. Med glädje, ideellt arbete och samarbete skall vi lyckas.

– En viktig del i det är det djupa samarbete som vi har och ständigt utvecklar med övriga basketsfären i Örebro, KFUM Örebro, BK Star, verksamheten i nyöppnade Tegelbruket med mera, berättar Stefan.

Här är Andrew Pleick, assisterande coach denna säsong, och tidigare en av de mest framstående spelarna i ECO Örebro, en nyckelperson. Andrew jobbar till vardags som sportchef i KFUM Örebro och att han fullkomligt brinner för basket kan knappast undgå någon.

För att få ett bra seniorlag i Basketligan krävs en bred barn- och ungdomsbasket och för att kunna locka barn och ungdomar till basketsporten krävs idoler att se upp till. Elit och bredd lever i symbios med varandra, även om de formellt inte är organiserade under samma hatt.

Orebro_basket_1

ECO Örebro Basket har en stram budget denna säsong
– Vi har i nuläget ett underskott på 600 000 som är ett resultat av de senaste årens svårigheter. Vi har dock inga skulder till leverantörer, inte heller några skatteskulder, berättar Stefan. Årets säsong är budgeterad med en vinst på 300 000 vilket på ett år halverar underskottet.

– Vi ska göra basketen populär, ECO Örebro ska bli en snackis igen, så som det var höstsäsongen 2009, säger Stefan Johansson. Vi ska göra det genom att kämpa och spela så bra basket som möjligt, men vi ska också göra basketmatcherna till mer av en total upplevelse. Det ska vara kul att gå på basket även om laget förlorar en match, fortsätter Stefan entusiastiskt. Att Idrottshuset har genomgått en stor renovering är också en mycket positiv sak.

– Vi är också stolta över att vi kunnat locka in Anders Fensby i ECO Örebro Basket. Anders med sin stora erfarenhet från idrott och företagande i Örebro, kommer att vara en värdefull kraft i vårt kommande arbete, förklarar Stefan.

Laget
– Vi har två tuffa säsonger bakom oss, nu gäller det att fokusera på framtiden och att sätta relevanta och tydliga mål, berättar Panagiotis ”Giotti” Nikolaidis, headcoach. Giotti har en ödmjuk men ändå klar inställning och ambition för lagets sportsliga mål.

– Vi ska skapa ett lag som kämpar hårt och som visar att det är kul att spela basket. Varje spelare ska utveckla sig individuellt, vi har en ung trupp. Vi ser gärna att någon/några får chansen till landslagsspel, berättar Giotti.

– Vi vill också bygga något för framtiden. Giotti och Andrew nämner tre spelare, Kristoffer Adamah, KFUM Örebro och Olle Mellström och Mikael Axelsson Kaltak, båda från Ullvi Basket i Köping, som intressanta nykomlingar och förstaårsspelare i Basketligan.

Denna säsong har basketligan två färre lag än det beslutade antalet, det resulterar i att inget lag åker ur ligan. Det innebär även att laget som kommer sist kommer att vara kvar till säsongen 2014-2015. I det sammanhanget är det inte lika relevant med mål för lagets placering i ligatabellen. Giottis budskap akn tolkas som att man siktar på en placering några nivåer ovanför sistaplatsen.

Orebro_basket_3

Lagbygget är dock inte klart ännu. Vid tillfälle för intervjun med Giotti och Andrew är åtta spelare klara och tre till fyra ytterligare under process.
– Vi är mycket glada för att vi får tillbaka Sean Smith, berättar Giotti och Andrew samstämmigt. Han gjorde ett mycket bra jobb senast han spelade med oss. Vi är mycket nöjda med alla spelare vi lyckats knyta till oss, Fredrik Herlinger, Jonas Pollard och Nebojsa Pavlovic är andra namn som redan är klara till truppen.

Under den närmaste månaden fortsätter lagbygget och träningen, i början av september med att sätta de defensiva reglerna, individuell träning och fysträning. Närmare ligastarten blir det mer situations- och matchträning. Det är också viktigt att utveckla den mentala styrkan, alla skall känna sig trygga, man skall kunna lita på varandra, särskilt att alla gör sitt yttersta för att laget ska vinna.

ECO Örebro Baskets spelare är alla olika. Några har längden som främsta styrka, andra har styrkan, andra smidigheten, andra skyttet, andra snabbheten, andra spelförståelsen och passningsspelet. Dessa förmågor skall svetsas samman till ett homogent lag och nyttjas på bästa sätt och därmed spela bra basket. Både Giotti och Andrew, som ansvarig head coach och assisterande coach, ger intryck av att vara mycket laddade och lämpade för den uppgiften.

Två av spelarna

Fredrik Larsson, kommer från Stenungsund
2:a säsongen i ECO Örebro
En säsong innan i Basketligan (Borås)
Forward, 2,01 m lång, 100 kg, hoppar 90 cm
Trivs jättebra i Örebro (staden och laget)
Mål i år: Etablera mig i ligan, bli mycket bättre än förra året
Främsta styrkor: bra i försvar, atletisk, all round
Om laget: Laget kan bli bra i år, alla kämpar och sliter.

Mikael Axelsson Kaltak, 18 år, kommer från Köping
Första säsongen i ECO Örebro, första säsongen i Basketligan
2,06 m lång, 98 kg
Power Forward/center
Mål i år: Utvecklas så mycket som möjligt, bli årets rookie i Basketligan
Främsta styrkor: Snabbare än många i min position, bra passningsspelare

Basketligan herr 2013

03 okt – 19.00    Borås – EcoÖrebro
08 okt – 19.00    EcoÖrebro – Uppsala Basket
12 okt – 16.00    Södertälje Kings – EcoÖrebro
18 okt – 19.00    EcoÖrebro – Solna Vikings
22 okt – 19.00    EcoÖrebro – Sundsvall Dragons
25 okt – 19.00    Jämtland Basket – EcoÖrebro
01 nov – 19.00   EcoÖrebro – Norrköping Dolphins
05 nov – 19.00   KFUM Nässjö – EcoÖrebro
08 nov – 19.00   EcoÖrebro – LF Basket
15 nov – 19.00   EcoÖrebro – Borås Basket
19 nov – 19.00   Uppsala Basket – EcoÖrebro
29 nov – 19.00   Solna Vikings – EcoÖrebro
03 dec – 19.00   Sundsvall Dragons – EcoÖrebro
10 dec – 19.00   EcoÖrebro – Jämtland Basket
13 dec – 19.00   Norrköping Dolphins – EcoÖrebro
17 dec – 19.00   EcoÖrebro – KFUM Nässjö
20 dec – 19.00   EcoÖrebro – Södertälje Kings
27 dec – 19.00   EcoÖrebro – LF Basket
30 dec – 19.00   Borås Basket – EcoÖrebro
[adrotate banner="114"]

Kommentera inlägget:

kommentarer